Th1rt3en or Nothing

Backyard Babies

  • Backyard Babies to szwedzka grupa sleaze rockowa, utworzona w 1987 r. Pierwsze w historii zespołu demo zostało nagrane przez Andreasa Svenssona (gitara, wokal), Petera Carlssona (perkusja), Johana Blomqvista (bas) oraz Tobbe (wokal). W 1989 ze względu na nie wystarczające umiejętności wokalne Tobbe został usunięty z zespołu, a jego miejsce zajął Nicke Borg. Już z Nicke na wokalu zespół zarejestrował dwa kolejne dema i zagrał trasę koncertową po Szwecji. W 1991 wydany został pierwszy oficjalny materiał zespołu - Something to Swallow, a dwa lata później nakładem Megarock Records pierwszy long play - Diesel & Power.

    Członkowie

    • Nicke Borg - wokal, gitary (1989-)
    • Dregen - gitary (1987-)
    • Johan Blomqvist - gitara basowa (1987-)
    • Peder Carlsson - perkusja (1999-)
    • Tobbe - wokal (1987-1989)

    Związane zespoły

    Super$hit666 - Dregen (ex-Guitars) The Hellacopters - Dregen (ex-Guitars)

    Dyskografia

    • Demo (MC, 1987)
    • Something to Swallow (EP, 1991)
    • Diesel & Power (CD 1993)
    • Electric Suzy (7" 1994)
    • Supershow (with The 69 Eyes) (7" 1996)
    • Look at You (7" 1997)
    • Highlights (7" 1998)
    • Is It Still Alright To Smile? (7" 1998)
    • Total 13 (CD 1997)
    • Brand New Hate (7" 2001)
    • The Clash (7" 2001)
    • Making Enemies is Good (CD 2001)
    • Independent Days (2CD 2001)
    • Safety Pin & Leopard Skin (CD 2002)
    • From Demos to Demons 1989-1992 (CD 2002)
    • Minus Celsius (7" 2003)
    • Stockholm Syndrome (CD 2003)
    • A Song For The Outcast (7" 2004)
    • Friends (7" 2004)
    • Jetlag The Movie (DVD 2005)
    • Live in Paris (CD 2005)
    • People like People like People like Us (CD 2006)
    • Backyard Babies (CD 2008)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform