A Tribe Called Quest featuring Faith Evans and Raphael Saadiq

  • A Tribe Called Quest – amerykańska grupa hip-hopowa z lat 90. Należą do niej Q-Tip, Phife Dawg i DJ Ali Shaheed Muhammad. Czwarty członek grupy, Jarobi White, rozstał się z nią krótko po wydaniu pierwszego albumu.

    Historia

    Q-Tip i Phife wychowali się razem w Queens w Nowym Jorku i spotkali Muhammada w liceum. Nazwa grupy powstała w 1988 roku dzięki grupie The Jungle Brothers, której członkowie uczęszczali do tej samej uczelni. Wkrótce potem grupa zaczęła dawać koncerty i nagrywać utwory w lokalnej wytwórni płytowej.

    Po świetnie przyjętym debiucie o tytule People's Instictive Travels And The Paths Of Rhythm ukazała się druga płyta składu, The Low End Theory. Duży udział miał tam także i Phife Dawg, którego na pierwszym albumie było mało. Płyta ta jest dzisiaj ponadczasowym klasykiem, jednym z najważniejszych dokonań tzw. jazz-rapu.

    A Tribe Called Quest stało na czele organizacji Native Tongues w której udzielali się także tacy artyści jak De La Soul, Common, Black Sheep, Mos Def i Talib Kweli, Jungle Brothers czy Queen Latifah. Cechą charakterystyczną NT było ciepłe, jazzowo-soulowe brzmienie podkładów i pozytywna w wymowie warstwa liryczna utworów.

    Po The Low End Theory w 1993 roku ukazało się Midnight Marauders, płyta dziś już klasyczna, gdzie gościnnie pojawili się Busta Rhymes, Large Professor i Trugoy. MM do dziś uważane jest za najlepszy album ATCQ. Rok 1996 to Beats, rhymes & life, z dużym udziałem przyrodniego brata Q-Tipa – Consequence'a. Udział w produkcji na tym tytule miał Jay Dee z Detroit. W 1998 ukazała się ostatnia jak dotąd płyta grupy, The Love Movement. Od tamtej pory członkowie A Tribe Called Quest zajmują się karierą solową.

    Grupa ta uważana jest za jeden z najbardziej zasłużonych amerykańskich składów hip-hopowych.

    Dyskografia

    • People's Instinctive Travels and the Paths of Rhythm (1990)
    • The Low End Theory (1991)
    • Midnight Marauders (1993)
    • Beats, Rhymes and Life (1996)
    • The Love Movement (1998)
    • Revised Quest for the Seasoned Traveller (1992)
    • The Anthology (1999)
    • Hits, Rarities & Remixes (2003)
    • The Lost Tribes (2006)
    • The Best of A Tribe Called Quest (2008)
    • Rare and Unreleased Instrumentals Vol. 1 (2010)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform