Nancy Wilson

  • Nancy Wilson (ur. 20 lutego 1937 w Chillicothe w stanie Ohio) – amerykańska wokalistka jazzowa i bluessowa.

    W latach 1956-58 śpiewała w zespole Rusty'ego Bryanta. W 1959 wyjechała do Nowego Jorku, gdzie odkrył ją Cannonball Adderley.

    Wraz z mężem, perkusistą Kennym Dennisem, prowadziła agencję impresaryjną Wil-Den.

    Pierwsze przeboje: Like in Love, Who I Saw Today.

    Trzykrotnie uzyskała Nagrodę Grammy. Laureatka NEA Jazz Masters Award 2004.

    Wybrana dyskografia

    • Like in Love (1959)
    • Something Wonderful (1960)
    • Hollywood – My Way (1963)
    • Broadway – My Way (1964)
    • But Beautiful (1969)
    • Love, Nancy (1994)
    • Anthology (2000)
    • Turned to Blues (2006)

    Bibliografia

    • Roman Waschko, Przewodnik Iskier: muzyka jazzowa i rozrywkowa, Warszawa 1970.

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform