Chris Botti

  • Chris Botti (ur. 12 października 1962 w Corvallis w stanie Oregon) – amerykański trębacz smooth jazzowy.

    Kariera

    Od dziecka miał kontakt z muzyką, za sprawą swojej matki, która była nauczycielką gry na pianinie. Naukę gry na trąbce zaczął mając 10 lat.

    Znany jest głównie jako muzyk sesyjny, współpracował z wieloma muzykami, wśród których są Aretha Franklin, Chaka Khan, Bette Midler, Bob Dylan i Paul Simon oraz The Brecker Brothers. Najbardziej znana jest chyba jednak jego współpraca ze Stingiem. Botti występował podczas jego trasy Brand New Day w 2000 i 2001, nagrali również kilka wspólnych utworów, które znalazły się na płytach trębacza.

    Do tej pory Botti nagrał 8 solowych albumów oraz jedno DVD z zapisem koncertu promującego płytę Night Sessions, w którym pojawił się również Sting. Jest również autorem muzyki do filmu Więzy (Caught, 1996).

    Artysta był siedmiokrotnie w Polsce. Zagrał jeden koncert w 2005 w Warszawie i dwa w 2006 – w Warszawie i Poznaniu. Dwukrotnie koncertował w 2008: Bielsko-Biała, dwa razy Warszawa, Gdynia oraz Zabrze, Poznań, Sopot. Sopockie występy Chrisa uświetniła Anna Maria Jopek, wykonując z nim standard "My Funny Valentine". W 2009 roku trasa koncertowa promująca płytę Chris Botti in Boston objęła pięć polskich miast: Łódź, Zabrze, Warszawę, Kraków i Poznań. W 2011 był jedną z gwiazd festiwalu Szczecin Plus Music Fest w Szczecinie. 1 lipca 2011 uczestniczył w koncercie inaugurującym polską prezydencję w Unii Europejskiej pt. "Tu Warszawa". 16 marca 2013 zagrał koncert w Hali Gdynia w Gdyni promujący płytę Impressions.

    Botti wzoruje się na wczesnych nagraniach Milesa Davisa i czerpie inspiracje z muzyki Tomasza Stańki. Nie zawęża jednak swojego kręgu zainteresowań muzycznych tylko do jazzu, ale sięga również do muzyki poważnej i rockowej.

    Dyskografia

    • 1995 – First Wish
    • 1997 – Midnight Without You
    • 1999 – Slowing Down the World
    • 2001 – Night Sessions
    • 2002 – December
    • 2003 – A Thoussand Kisses Deep
    • 2004 – When I Fall in Love
    • 2005 – To Love Again
    • 2007 – Italia (ZPAV: 2008 diamentowa płyta[3])
    • 2009 – Chris Botti in Boston (ZPAV: 2009 i 2010 diamentowa płyta[3])
    • 2011 – This Is Chris Botti (ZPAV: 2012 platynowa płyta[3])
    • 2012 – Impressions

    Nagrody i wyróżnienia

    Nagroda Grammy:

    2008: Italia - Nominacja w kategorii Best Pop Instrumental Album

    2010: Chris Botti in Boston - Nominacja w kategorii Best Pop Instrumental Album

    2010: Emmanuel - Nominacja w kategorii Best Instrumental Arrangement

    2010: Chris Botti in Boston - Nominacja w kategorii Best Long Form Music Video

    2013: Impressions - Zwycięzca w kategorii Best Pop Instrumental Album

    RIAA:

    2005: When I Fall in Love - Gold

    2007: To Love Again - Gold

    2008: Live - Gold, Platinum

    2009: Chris Botti in Boston - Gold

    2010: Chris Botti in Boston - Platinum

    ZPAV:

    2008: Italia - Platynowa Płyta

    2009: Chris Botti in Boston - Platynowa Płyta

    2010: Chris Botti in Boston - Diamentowa i Platynowa Płyta

    2012: This Is Chris Botti - Platynowa Płyta

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform