Los Lobos

  • Los Lobos (pol. Wilki) – amerykański zespół rockowy wykorzystujący w swojej twórczości elementy muzyki meksykańskiej.

    Los Lobos założony został w 1973 roku w Los Angeles. Formacja zaczynała karierę przedstawiając własne wykonania piosenek meksykańskiej muzyki ludowej. Niejako, przez te wykonywane utwory, grupa zdobyła światowe uznanie, a swoją popularność utrzymuje przez ponad 20 lat od momentu rozpoczęcia działalności. Jej kulminacja przypadła na lata 90. Los Lobos sprzedali miliony longplayów, zdobyli liczne nagrody Grammy i grali wyprzedane koncerty dla wielbicieli na całym świecie.

    Zespół ma w swoim dorobku 12 longplayów, z których ostatni studyjny – The Ride został wydany w maju 2004 roku. W roku 2006 ukazał się krążek Wolf Tracks: The Best of Los Lobos – pierwsza kompilacja w karierze zespołu, która poza dobrze znanymi piosenkami singlowymi, zawiera także niepublikowany wcześniej utwór "Border Town Girl", nagrany w 1990 roku.

    Członkami grupy są: Steve Berlin (saksofonista, instrumenty klawiszowe), Louie Pérez (perkusista, wokalista, gitarzysta), Conrad Lozano (basista, guitarron ), David Hidalgo (wokalista, skrzypce, akordeon) i Cesar Rosas (gitarzysta).

    Dyskografia

    • Si Se Puede!, 1976
    • Los Lobos Del Este De Los Angeles, 1978
    • ...And a Time to Dance, 1983
    • How Will the Wolf Survive?, 1984
    • La Bamba, 1987
    • By the Light of the Moon, 1987
    • La Pistola y El Corazón, 1988
    • The Neighborhood, 1990
    • Kiko, 1992
    • Just Another Band From East L.A. - A Collection, 1993
    • Music for Papa's Dream, 1995
    • Colossal Head, 1996
    • This Time, 1999
    • El Cancionero Mas y Mas, 2000 (boxed set)
    • Good Morning Aztlán, 2002
    • The Ride, 2004
    • Ride This - The Covers EP, 2004
    • Live at the Fillmore, 2005
    • Acoustic En Vivo, 2005
    • Wolf Tracks - Best of Los Lobos, 2006
    • The Town and The City, 2006

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform