T.I. Featuring Beenie Man

  • Beenie Man, właśc. Anthony Moses Davis (ur. 22 sierpnia 1973 w Kingston) – jamajski wokalista, wykonawca muzyki reggae i dancehall, młodszy brat innego wokalisty reggae, Kirka "Little Kirk" Davisa.

    Kariera

    Wczesna kariera

    Davis urodził się w Waterhouse – dzielnicy Kingston, w 1973 roku. Od najmłodszych lat był związany z przemysłem muzycznym, wspierany przez swojego wujka – Sydneya Wolfa, który grał na perkusji dla Jimmy'ego Cliffa. W roku 1981 wygrał konkurs Teeny Talent, a DJ radiowy Barry G przedstawił go lokalnej grupie sound system, która pomogła mu zaistnieć, jako młody deejay, znany pod pseudonimem Beenie Man. Nagrał swój debiutancki singel, Too Fancy, z producentem Henrym "Junjo" Lawesem, w 1981 roku. Pierwszy album – The Invincible Beenie Man: The Ten Year Old DJ Wonder, został wyprodukowany przez Bunny'ego Lee i wypuszczony na rynek w roku 1983. W tym roku powstał także pierwszy singiel, który odniósł sukces – Over the Sea, produkcji Winstona Holnessa. W 1984 Beenie Man nagrał trochę materiału z Barringtonem Levym (wypuszczono 10 lat później), ale karierę muzyczną odłożył wraz z zakończeniem szkoły, przeznaczając czas na podróże do Wielkiej Brytanii, USA oraz Kanady.

    Powrót w latach '90

    Beenie Man kontynuował występowanie i udoskonalając jednocześnie swój talent przy czołowych artystach muzyki dancehall, między innymi: Ninjaman, Admiral Bailey i Shabba Ranks. Swój artystyczny dom odnalazł w studio Shocking Vibes, gdzie kontynuował nagrywanie singli, odnosząc tylko jeden umiarkowany sukces we wczesnych latach '90. Jego kariera nabrała rozpędu po występie na festiwalu Reggae Sunsplash w 1992 roku oraz rywalizacja z Bounty Killerem rozpoczęta w następnym roku. Rywalizacja została ujęta w albumie z 1994 roku Guns Out, na której dwóch artystów rozstrzygało waśń poprzez muzykę.

    Kariera Beenie Mana ucierpiała podczas występu w powitalnym show dla Nelsona Mandeli na Jamajce, gdzie wykonał piosenkę powszechnie potępioną, jako zupełnie niestosowną, został wygwizdany poza sceną, a kontrowersje skłoniły go do opuszczenia Jamajki na rok.

    Dyskografia

    Albumy

    • 1983: The Invincible Beenie Man: The Incredible Ten Year Old DJ Wonder
    • 1992: Cool Cool Rider
    • 1994: Dis Unu Fi Hear
    • 1994: Defend It
    • 1994: Guns Out
    • 1995: Blessed
    • 1995: Maestro
    • 1995: Mad Cobra Meets Lt. Stitchie & Beenie Man
    • 1997: Many Moods Of Moses
    • 1999: Y2K
    • 1999: Ruff N Tuff
    • 1999: The Doctor
    • 2000: Art and Life
    • 2001: Black Liberty
    • 2001: Youth Quake
    • 2002: Tropical Storm
    • 2004: Back to Basics
    • 2006: Concept Of Life
    • 2006: Hundred Dollar Bag
    • 2006: Undisputed
    • 2007: Monsters of Dancehall
    • 2009: The Legend Returns

    Single

    • 1995: Slam
    • 1995: Romie
    • 1995: Old Dog
    • 1997: Dancehall Queen
    • 1998: Who Am I (Sim Simma)
    • 1998: Tell Me
    • 2000: Dungle Boogie (feat. Sly & Robbie)
    • 2000: Love Me Now (feat. Wyclef Jean)
    • 2000: Girls Dem Suga (feat. Mýa)
    • 2002: Fresh From Yard (feat. Lil' Kim)
    • 2002: Feel It Boy (feat. Janet Jackson)
    • 2003: Street Life (feat. Assia)
    • 2003: Bossman (feat. Sean Paul & Lady Saw)
    • 2004: Dude (feat. Ms. Thing & Shawnna)
    • 2004: King of the Dancehall
    • 2005: Specialists (feat. Vybz Kartel)
    • 2006: Girls (feat. Akon)
    • 2006: Hmm Hmm
    • 2008: Wine Gyal
    • 2008: Pickney Nah Hold Yah Dung
    • 2008: Gimme Gimme

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform