LFO

  • LFO – angielska grupa muzyczna wykonująca muzykę elektroniczną.

    Zespół założyli w 1987 r. muzycy Mark Bell, Gez Varley oraz Martin Williams, przy czym ten ostatni współpracował jedynie przy produkcji albumu Frequencies. Nazwa grupy pochodzi od skrótu LFO, który oznacza Low Frequency Oscillator. W okresie między latami 1997-2002 LFO zawiesiło działalność, by wznowić ją w 2003 r.

    Grupa od początku swej działalności zajmował się muzyką elektroniczną, eksperymentalną oraz techno. Od dawna związana jest również z niezależną wytwórnią Warp Records. Zespół rozwiązał się samowolnie po śmierci jedynego członka grupy, Marka Bella

    Dyskografia

    Albumy

    • 1991 - Frequencies
    • 1996 - Advance
    • 2003 - Sheath

    Minialbumy

    • 1992 - What Is House EP
    • 2005 - 4 Track EP

    Single

    • 1990 - LFO
    • 1990 - We Are Back
    • 1991 - Love Is the Message
    • 1994 - Tied Up
    • 2003 - Freak
    • 2004 - Me & Giuliani Down by the School Yard

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform