Alison Krauss

  • Alison Krauss (ur. 23 lipca 1971 w Decatur, Illinois) – amerykańska piosenkarka bluegrassowa, gra na skrzypcach (fiddle). Występuje m.in. z zespołem jako Alison Krauss + Union Station (AKUS).

    Biografia

    Alison Krauss ma korzenie francusko-angielsko-maltańskie. W wieku pięciu lat zaczęła uczyć się gry na skrzypcach, a trzy lata później wystartowała w lokalnym konkursie talentów. W wieku trzynastu lat zajęła pierwsze miejsce na mistrzostwach skrzypcowych w trakcie Walnut Valley Festival. Wtedy też poznała Dana Tyminskiego oraz muzyków zespołu Union Station, z którymi później współpracowała.

    Nagrody Grammy

    • 2009 – 5. wszystkie razem z Robertem Plantem

    W całej karierze 26.

    Dyskografia

    • 1987 – Too Late to Cry
    • 1989 – Two Highways
    • 1990 – I've Got That Old Feeling
    • 1992 – Every Time You Say Goodbye
    • 1994 – I Know Who Holds Tomorrow
    • 1997 – So Long So Wrong
    • 1999 – Forget About It
    • 2001 – New Favorite
    • 2004 – Lonely Runs Both Ways
    • 2007 – A Hundred Miles or More: A Collection
    • 2007 – Raising Sand (z Robertem Plantem)

    Wideografia (DVD)

    • 2002: Live
    • 2004: Down from the Mountain
    • 2009: A Hundred Miles or More: Live from the Tracking Room

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform