Sander Van Doorn

  • Sander van Doorn (właśc. Sander Ketelaars; ur. 28 lutego 1979 w Eindhoven) – holenderski DJ i producent muzyczny. Założyciel wytwórni Doorn Records.

    Biografia

    Sander po raz pierwszy styczność z gramofonami miał na imprezie urodzinowej swojego kuzyna. Już po pierwszym spotkaniu z konsoletą i winylami zainteresował się nimi. W wieku 18 lat udał się po raz pierwszy do klubu Danssalon w Eindhoven, a rezydentem był wtedy Marco V, który wówczas grał klimaty bardziej podchodzące pod groove czy house. Po wizycie postanowił zmienić styl. Z hardcore przerzucił się na klimaty groove.

    Jego rodzina prowadzi 'rodzinny biznes', więc wszyscy oczekiwali, że podąży śladami swojego brata, ale jego pasja do muzyki była bardzo silna. Skończył swoją edukację i pożyczył pieniądze od swojego brata, żeby kupić sprzęt do studia. Tata był trochę niezadowolony z poczynań syna, ale wsparł realizację jego marzeń. Produkcję muzyki zaczął po kupieniu groove boxa 303.

    Kariera

    Sam Sharp (jego pierwszy alias) w dość szybkim czasie znalazł swoją pierwszą wytwórnię muzyczną. Było nią Spinnin Records. Po okresie wydawania tylko i wyłącznie remiksów nadszedł czas na pierwsze produkcje firmowane własnym nazwiskiem. Jego debiut to "Twister", po nim wydał "Summer Melodies", "Get Together", "Loaded", "Punk'd", "Deep (In-Deep)", "Dark Roast", "Themesong", "Chemistry", "Bling Bling".

    W swojej karierze Sander zmianiał wiele razy swój pseudonim artystyczny. Wydawał jako Sam Sharp, Purple Haze, Sandler, obecnie tworzy jako Sander van Doorn. Sam artysta wypowiadał się: "Sander van Doorn odpowiada muzyce, którą naprawdę chciałem produkować, muzyce która lubiłem najbardziej. Obecnie jednak chciałbym pozostać tylko i wyłącznie jako Sander van Doorn" Zainspirowany stylami techno, trance i progressive, Sander van Doorn wypracował łatwo rozpoznawany styl. Swoje sety rozpoczyna od house następnie wkrada się techno i na końcu trance, cechuje je mocny bassline.

    Rok 2007 i 2008

    W 2007 roku wydał remix (Wamdue Project – King of My Castle (Sander van Doorn Remix), a także utwory m.in. "Grasshopper", "By Any Demand" oraz "Riff", który został wydany w jego własnym labelu Doorn Records.

    W internetowej stacji radiowej DI.fm można usłyszeć jego serię "Identity". Gra on w każdą ostatnią środę miesiąca. Jest to set przeplatany prezentowaniem kawałków. Można tam usłyszeć House, Trance, Techno. W marcu 2008 został wydany jego debiutancki album o nazwie "Supernaturalistic".

    Dyskografia

    Albumy

    • 2008 Supernaturalistic
    • 2011 Eleve11

    Single

    • 2001 Summer Melodies
    • 2004 Twister
    • 2004 Loaded
    • 2004 Punk'd
    • 2004 Dark Roast
    • 2004 Deep / In-Deep
    • 2004 Theme Song
    • 2005 Chemistry EP
    • 2005 Bling Bling
    • 2005 ERROR
    • 2005 Adrenaline / Push Off Me
    • 2005 A.K.A
    • 2005 S.O.S. (Message In A Bottle)
    • 2005 Hoover:Craft
    • 2006 Eden / Rush
    • 2006 Pumpkin
    • 2006 Dark Roast (2006 Re-Fill)
    • 2006 Sun Goes Down
    • 2007 Grasshopper/ Grass-Hopper
    • 2007 By Any Demand
    • 2007 Riff
    • 2008 The Bass
    • 2008 Organic (wspólnie z Marco V)
    • 2009 What Say? (wspólnie z Marco V)
    • 2009 Close My Eyes (& Robbie Williams)
    • 2009 Bastillon
    • 2009 Ninety
    • 2010 Daisy
    • 2010 Renegade (The Official Trance Energy Anthem 2010)
    • 2010 Reach Out
    • 2010 Daddy Rock
    • 2011 Koko
    • 2011 Love Is The Darkness (feat. Carol Lee)
    • 2011 What Did I Do (feat. Kele and Lucy Taylor)
    • 2012 Chasin'
    • 2012 Nothing Inside (feat. Mayaeni)
    • 2012 Kangaroo (with Julian Jordan)
    • 2013 Joyenergizer
    • 2013 Ten (with Mark Knight feat. Underworld)
    • 2013 Into The Light (with DubVision & MAKO feat. Mariana Bell)
    • 2013 Neon
    • 2013 Project T (with Dimitri Vegas & Like Mike)
    • 2013 Direct Dizko (with Yves V)
    • 2014 Right Here, Right Now (Neon)
    • 2014 Guitar Track (with Firebeatz)
    • 2014 Goldskies (with Martin Garrix feat. DVBBS & Alessia)
    • 2014 Get Enough
    • 2014 This (with Oliver Heldens)
    • 2015 Rage (with Firebeatz & Julian Jordan)
    • 2015 Phoenix (with R3hab)
    • 2015 Ori Tali Ma

    Remiksy

    • 2002 Robbie Rivera – Sex (Stan Larsson remix)
    • 2003 Ron van den Beuken – Timeless (Sam Sharp remix)
    • 2003 E-Craig – The Beat Goes On (Sam Sharp remix)
    • 2004 Tatana v.s. The Mystery – Soul Cry (Sam Sharp remix)
    • 2004 Randy Katana – One Solid Wave (Sam Sharp remix)
    • 2004 Matt Darey – Nocturnal Delight (Sandler remix)
    • 2004 Blank & Jones – Stars Shine Bright (Sam Sharp remix)
    • 2004 4 Strings – Turn It Around (Sandler remixes)
    • 2004 Code 1 – Housemusic (Sam Sharp + SVD remix)
    • 2004 DJ Shog – Live 4 Music (Sandler remixes)
    • 2005 Manny Romero – Compadre (SVD remix)
    • 2005 TDR – Squelch (Sander van Doorn remix)
    • 2005 Mode Hookers – Breathe (Sander van Doorn remix)
    • 2006 S.O.S. Project – Direct Dizko (Sander van Doorn remix)
    • 2006 Armin van Buuren – Controlfreak (Sander van Doorn remix)
    • 2006 Yello – Oh Yeah (Sander van Doorn rmx)
    • 2006 4 Strings – Take Me Away (Purple Haze remix)
    • 2006 Tiësto & Maxi Jazz – Dance 4 Life (Sander van Doorn remix)
    • 2007 Wamdue Project – King Of My Castle (Sander van Doorn remix)
    • 2007 Richard Durand – Sweep n' Repeat (Sander van Doorn Re-edit)
    • 2007 Sia – The Girl You Lost to Cocaine (Sander van Doorn remix)
    • 2008 Timbaland Feat. One Republic – Apologize (Sander van Doorn Bootleg)
    • 2009 Sam Sharp – Roundabout (Sander van Doorn Main Mix)
    • 2009 Olav Basoski & Erick E – Don't Turn Your Back (Sander Van Doorn Remix)
    • 2009 Depeche Mode – Peace (Sander Van Doorn Remix)
    • 2009 The Killers – Spaceman (Sander Van Doorn Mix Part 1)
    • 2009 The Killers – Spaceman (Sander Van Doorn Mix Part 2)
    • 2011 Swedish House Mafia Ft. Tinie Tempah – Miami 2 Ibiza (Sander van Doorn Remix)
    • 2012 Lady Gaga – Marry the Night (Sander van Doorn Remix)
    • 2012 Neil Davidge – To Galaxy (Sander van Doorn & Julian Jordan Remix)
    • 2012 Inpetto – Shhh! (Sander van Doorn Edit)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform