Röyksopp

  • Röyksopp (wym. /'ɾœʏkˌsop:/) – norweski duet grający muzykę elektroniczną. W skład zespołu wchodzą Torbjørn Brundtland i Svein Berge. Röyksopp powstał w 1998 roku w Tromsø i do tej pory wydał cztery studyjne albumy, które odniosły sukces w wielu krajach.

    Historia

    Nazwa zespołu jest stylizowaną wersją norweskiego słowa "røyksopp", które dosłownie można przetłumaczyć jako grzyb dymny i po norwesku oznacza purchawkę. Brundtland i Berge byli kolegami w szkole w swoim rodzinnym mieście Tromsø i od początku lat 90 eksperymentowali z instrumentami elektronicznymi. Röyksopp powstał jednak dopiero w 1998 roku, kiedy dwójka spotkała się ponownie w Bergen. Pierwsze single zostały wydane w niezależnej wytwórni Tellé, natomiast później zespół nawiązał współpracę z Wall of Sound i Astralwerks.

    Swój pierwszy album Melody A.M. duet wydał w 2001 roku. Zebrał on świetne recenzje i zdobył uznanie fanów. Kolejna płyta, The Understanding, miała premierę w 2005. W 2009 zespół wydał trzeci album Junior, natomiast w 2010 ukazał się najnowszy album grupy Senior.

    Niektóre piosenki Röyksopp zostały użyte w reklamach, grach, programach telewizyjnych oraz filmach. Utwór Eple został wykorzystany w filmie powitalnym systemu Mac OS X "Panther". Piosenka What Else is There? śpiewana przez Karin Dreijer Andersson została wykorzystana w filmie Cashback. Utwór Follow My Ruin jest częścią soundtracku gry FIFA 06, Electronic Arts wykorzystał także piosenkę It's What I Want w grze FIFA 10. Zespół zyskał sporą popularność w USA dzięki wykorzystaniu fragmentu piosenki Remind Me w reklamie firmy ubezpieczeniowej Geico. Ponadto, utwór So Easy został wykorzystany w filmie Kranked 8 – Revolve.

    Zespół odwiedził Polskę 5 czerwca 2009, grając koncert w Krakowie w ramach Selector Festival oraz 27 lipca 2012 występując w Płocku z okazji Audioriver.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2001: Melody A.M.
    • 2005: The Understanding
    • 2009: Junior[2]
    • 2010: Senior[3]
    • 2014: Do It Again ( z Robyn)
    • 2014: The Inevitable End

    Single

    Z płyty Melody A.M.:

    • 2002: "Remind Me / So Easy"
    • 2002: "Poor Leno"
    • 2003: "Eple"
    • 2003: "Sparks"

    Z płyty The Understanding:

    • 2005: "Only This Moment"
    • 2005: "49 Percent"
    • 2005: "What Else Is There?"
    • 2006: "Beautiful Day Without You"

    Z płyty Junior:

    • 2009: "Happy Up Here"
    • 2009: "The Girl and the Robot"
    • 2009: "This Must Be It"

    Z płyty Senior:

    • 2010: "The Drug"
    • 2011: "Forsaken Cowboy"

    Z płyty Do It Again (z Robyn):

    • 2014: Do It Again ( z Robyn )
    • 2014: Monument ( z Robyn )
    • 2014: Sayit ( z Robyn )

    Z płyty The Inevitable End:

    • 2014: Monument (T.I.E. Version)
    • 2014: Skulls
    • 2014: Sordid Affair

    Inne

    • 2006: Röyksopp's Night Out Live (EP)
    • 2007: Back To Mine (zbiór utworów inspirujących Röyksopp)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform