Scott Stapp

  • Scott Stapp, właściwie Anthony Scott Flippen (ur. 8 sierpnia 1973 w Orlando na Florydzie) – amerykański wokalista. Założyciel i członek grupy Creed w latach 1995-2003 i po reaktywacji od 2009. Od czasu zawieszenia działalności zespołu rozpoczął karierę jako solista.

    W 2006 roku piosenkarz został sklasyfikowany na 68. miejscu listy 100 najlepszych wokalistów wszech czasów według Hit Parader.

    Życiorys

    Ma pochodzenie Cherokee. Przyszedł na świat w rodzinie protestanckiej jako jedyny syn i jedno z trojga dzieci dentysty Stevena Stappa, zielonoświątkowego ministra. Jego biologiczna matka odeszła od rodziny w 1978 roku, został zaadaptowany przez Lyndę Stapp. Ma dwie siostry – Amandę i Amie. Był chorowitym dzieckiem, cierpiał na alergię. Uczęszczał do Lake Highland Prep i Valencia College w Orlando na Florydzie. Przygodę z muzyką zaczął, śpiewając w chórku. Duży wpływ wywarły na niego takie zespoły jak The Doors, Led Zeppelin i U2. Opanował grę na gitarze, perkusji, harmonijce, fortepianie, gitarze basowej i instrumentach perkusyjnych. Mając 17 lat odszedł z rodzinnego domu.

    W 1995 został współzałożycielem zespołu Creed – jednej z najpopularniejszych grup rockowych kolejnej dekady. Został wyrzucony z Lee University w Cleveland w stanie Tennessee za posiadanie marihuany. W 1997 roku ukończył wydział komunikacji na Uniwersytecie Stanowym Florydy w Tallahassee na Florydzie.

    19 kwietnia 2002 roku doznał obrażeń w wypadku samochodowym, był na silnym leku przeciwzapalnym Prednizon. W 2003 z powodu wewnętrznych nieporozumień grupa Creed zawiesiła działalność. 22 listopada 2005 roku ukazał się jego pierwszy album solowy The Great Divide. 8 sierpnia 2008 na MySpace Stappa ukazała się alternatywna wersja piosenki Broken z poprzedniego albumu, która miała zapowiadać nowy album.

    27 kwietnia 2009 roku działalność wznowiła dawna kapela wokalisty - Creed. Formacja planuje zagrać trasę koncertową po Stanach Zjednoczonych między sierpniem a październikiem oraz nagrać nowy materiał. W kwietniu 2010 roku Stapp zapowiedział wydanie nowego albumu na początku 2011 roku, oraz w sieci udostępnił dwie nowe piosenki "Criminal" i "Somber"

    W 2012 nakładem wydawnictwa Tyndale House Publishers ukazała się autobiograficzna książka Scotta Stappa pt. Sinner's Creed.

    5 listopada 2013, osiem lat po debiucie solowy, ukazał się drugi album Scotta Stappa pt. Proof of Life.

    Życie prywatne

    Był żonaty z Hillaree Burns (od stycznia 1998 do 8 czerwca 1999), z którą ma syna Jaggera Michaela (ur. 21 października 1998, jego narodzinom poświęcony jest utwór "With Arms Wide Open"). 10 lutego 2006 poślubił miss Nowego Jorku 2004 Jaclyn Nesheiwat.

    Deklaruje się jako chrześcijanin.

    Dyskografia

    Albumy z zespołem Creed

    • 1997: My Own Prison (1997)
    • 1999: Human Clay (1999)
    • 2001: Weathered (2001)
    • 2009: Full Circle (2009)

    Twórczość solowa

    • 2004: The Passion of the Christ: Songs – "Relearn Love"
    • 2005: The Great Divide
    • 2013: Proof of Life
    • 2004: "Relearn Love"
    • 2005: "The Great Divide"
    • 2006: "Justify"
    • 2006: "Surround Me"
    • 2013: "Slow Suicide"

    Teledyski

    • 2005: "The Great Divide" (reż. Paul Fedor)[21][22]
    • 2005: "You Will Soar"[23]
    • 2013: "Slow Suicide" (reż. Andrew Gant)[24]

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform