Sugar

System of a Down

  • System of a Down – amerykański zespół wykonujący szeroko pojętą muzykę rockową i metalową. Zespół został założony w 1994 roku w Glendale w stanie Kalifornia przez muzyków pochodzenia ormiańskiego. Działalność zespołu została zawieszona w 2006. W 2011 roku formacja wznowiła działalność.

    Historia

    Na początku lat 90. Serj Tankian grał na keyboardzie w zespole, który dzielił salę prób z zespołem, w którym grał Daron Malakian. Obydwaj chodzili do szkoły Rose and Alex Pilibos, ale znali się tylko ze słyszenia. Szybko zauważyli, że mają ze sobą dużo wspólnego i razem założyli zespół o nazwie Soil (1992–1994), który później zmienił nazwę na System of a Down. Z biegiem czasu do zespołu doszedł Shavo Odadjian, poprzedni menadżer zespołu, oraz Ontronik Khachaturian. Po kontuzji dłoni jego miejsce zajął John Dolmayan. W 1998 zespół wydał swój debiutancki album System of a Down.

    Kolejny album zespołu to Toxicity wydany w 2001. Odrzucone, niezmiksowane utwory z sesji nagraniowej zostały wykradzione ze studia i wpuszczone do sieci jako album Toxicity II. Jako odpowiedź został wydany album Steal This Album!, zawierający zmiksowane i poprawione utwory nielegalnie krążące w internecie. W 2005 został wydany album Mezmerize, a pół roku później Hypnotize. Działalność zespołu została zawieszona w 2006, ponieważ muzycy rozpoczęli pracę nad projektami solowymi. Serj Tankian wydał album Elect the Dead w 2007 roku, Daron Malakian i John Dolmayan założyli formację Scars on Broadway i 29 lipca 2008 roku wydali debiutancki album, natomiast Shavo Odadjian dołączył do grupy Achozen. W 2011 roku formacja wznowiła działalność.

    Muzycy

    • Serj Tankian – śpiew, instrumenty klawiszowe, gitara elektryczna (1994–2006, od 2011)
    • Daron Malakian – gitara elektryczna, wokal wspierający (1994–2006, od 2011)
    • Shavo Odadjian – gitara basowa (1994–2006, od 2011)
    • John Dolmayan – perkusja (1997–2006, od 2011)
    • Ontronik „Andy” Khachaturian – perkusja (1994–1997)

    Dyskografia

    • System of a Down (30 czerwca 1998)
    • Toxicity (4 września 2001)
    • Steal This Album! (26 listopada 2002)
    • Mezmerize (17 maja 2005)
    • Hypnotize (22 listopada 2005)

    Nagrody i wyróżnienia

    • 1997 Rock City Awards – Best Signed Band[4]
    • 2002 Best Metal Performance – nominowany (utwór „Chop Suey”)
    • 2003 Best Hard Rock Performance – nominowany (utwór „Aerials”)
    • 2006 Best Hard Rock Performance – wygrany (utwór „B.Y.O.B.”)
    • 2007 Best Hard Rock Performance – nominowany (utwór „Lonely Day”)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform