Fats Domino

  • Antoine Domino, znany jako Fats Domino (ur. 26 lutego 1928 w Nowym Orleanie) – amerykański piosenkarz, kompozytor i pianista związany z gatunkiem rhythm and blues, a ściślej z jego ortodoksyjną nowoorleańską odmianą. Odznaczony National Medal of Arts.

    Ciepły, swobodny śpiew połączony z muzyką opartą na boogie-woogie przysporzył mu rzeszę fanów, daleko wychodzącą poza środowisko miłośników rhythm and bluesa. Fats Domino był najlepiej sprzedającym się popowym piosenkarzem lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych.

    W roku 1986 Fats Domino został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

    Dyskografia

    • Carry on Rockin' (1955)
    • Rock and Rollin' with Fats (1956)
    • This Is Fats (1956)
    • Here Stands Fats Domino (1958)
    • The Fabulous Mr. D (1958)
    • Let's Play Fats Domino (1959)
    • A Lot of Dominos (1960)
    • Fats Domino (1960)
    • I Miss You So (1961)
    • Let the Four Winds Blow (1961)
    • What a Party (1962)
    • Twistin the Stomp (1962)
    • Walking to New Orleans (1963)
    • Just Domino (1963)
    • Let's Dance with Domino (1963)
    • Here He Comes Again (1963)
    • Here Comes Fats (1963)
    • Fantastic Fats (1964)
    • Trouble in Mind (1965)
    • Fats Domino '65 (1965)
    • Getaway with Fats Domino (1966)
    • Southland U.S.A. (1966)
    • Fats Domino Swings (1967)
    • Stompin' (1967)
    • Fats Is Back (1968)
    • Ain't That a Shame (1970)
    • Fats (1970)
    • Cookin' with Fats (1971)
    • Live in Las Vegas (1973)
    • Big Rock Sounds (1974)
    • Live at Montreux (1974)
    • Live in New York (1976)
    • Live in Europe (1978)
    • Fats Domino 1980 (1980)
    • Jambalaya (1984)
    • Live in Concert (1985)
    • The Fat Man Live (1986)
    • Easy Riding (1988)
    • Christmas Gumbo (1993)
    • The Fats Man (1995)
    • The Fat Man Sings Live (1996)
    • Live in Concert (1996)
    • Live at Gilley's (1999)
    • The Hits Alive (1999)
    • The Legends of New Orleans - Fats Domino Live! (2003)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform