Mnemic

  • Mnemic – duńsko-francuski zespół metalowy, założony w Aalborg w Danii w 1998 roku.

    Muzycy

    • Guillaume Bideau - śpiew (od 2006)
    • Mircea Gabriel Eftemie - gitara, instrumenty klawiszowe (od 1998)
    • Victor-Ray Salomonsen Ronander - gitara (od 2011)
    • Simone Bertozzi - gitara basowa (od 2011)
    • Brian Larsen - perkusja (od 2011)
    • Thomas "Obeast" Koefod - gitara basowa (2003–2011)[4]
    • Michael Bøgballe - śpiew (2001–2005)
    • Mikkel Larsen - gitara basowa (1998–2003)
    • Mark Bai - śpiew (1998–2001)
    • Rune Stigart - gitara (1999–2011)
    • Brian "Brylle" Rasmussen - perkusja (1998–2011)
    • Tony Jelencovich - śpiew (2005–2006)
    • Victor-Ray Salomonsen Ronander - gitara (2009-2010)
    • Brian Larsen - perkusja (2011)

    Biografia

    Nazwa zespołu to skrót oznaczający "Mainly Neurotic Energy Modifying Instant Creation". Zespół powstał w momencie kiedy Mircea Eftemie dołączył do Rune Stigarta i Briana Rasmussena. Założyli oni wspólnie deathmetalowa grupę o nazwie Exhume w mieście Aalborg w Danii w 1998 roku. Pierwszy skład został skompletowany gdy do zespołu dołączył Mark Bai (wokal) i Mikkel Larsen (bas). Nazwa Mnemic została zaproponowana przez Marka Bai. Wkrótce odszedł od z zespołu ponieważ poczuł silne powołanie i został księdzem. Zastąpił go Michael Bøgballe. W 2003 roku został nagrany debiutancki album – Mechanical Spin Phenomena, stanowiący połączenie industrialnego metalu, stylu Fear Factory z "Demanufacture" i Meshuggah. Basista Mikkel Larsen opuścił zespół po nagraniu materiału basowego dla tego albumu, został zastąpiony przez Tomasa 'Obeast' Koefoda, który to wcześniej grał razem z Tue Madsenem w grupie Grope. Przed europejską trasą koncertową promującą ich debiutancki krążek, powrócili do studia by nagrać drugą płytę, mianowicie "The Audio Injected Soul". W 2005 roku zespół opuścił Michael Bøgballe, aby móc poświęcić więcej czasu rodzinie. Po perypetiach związanych z poszukiwaniem nowego wokalisty, z zespołem związał się francuz Guillaume Bideau (ex-Scarve), z którym to nagrano Passenger. Na płycie Passenger w utworze Psykorgasm śpiewają Shane Embury (Napalm Death) i Jeff Walker (ex-Carcass).

    Mnemic koncertował z takimi zespołami jak Soilwork, Fear Factory, God Forbid, Arch Enemy, Meshuggah, Machine Head czy Deftones.

    28 maja 2008 roku grupa zagrała na Stadionie Śląskim w Chorzowie jako support zespołu Metallica.

    Dyskografia

    • Mechanical Spin Phenomena (2003)
    • The Audio Injected Soul (2004)
    • Passenger (2007)
    • Sons of System (2010)
    • Mnemesis (2012)[5]

    Teledyski

    • "Ghost" (2003, reżyseria: Patric Ullaeus)
    • "Liquid" (2003, reżyseria: Patric Ullaeus)
    • "Deathbox" (2004, reżyseria: Patric Ullaeus)
    • "Door 2.12" (2004, reżyseria: Mathias Vielsäcker i Christoph Mangler)
    • "Meaningless" (2006, reżyseria: Patric Ullaeus)[6]
    • "Diesel Uterus" (2010, reżyseria: Patric Ullaeus)
    • "I've Been You" (2012, reżyseria: Patric Ullaeus)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform