Agnetha Fältskog

  • Agnetha Åse Fältskog (ur. 5 kwietnia 1950 w Jönköping) – szwedzka piosenkarka, współzałożycielka i wokalistka zespołu ABBA, w którym śpiewała razem z Anni-Frid Lyngstad, Björnem Ulvaeusem i Bennym Anderssonem.

    Biografia

    Jest starszą córką menedżera Knuta Ingvara Fältskoga i Birgit Margarety Johansson. Wychowywała się w prowincjonalnym Jönköping. Od najmłodszych lat jej pasją była muzyka; uczyła się gry na fortepianie, śpiewała w chórze kościelnym. W wieku sześciu lat napisała swoją pierwszą piosenkę – „Två små troll”, wystąpiła także w zorganizowanym przez ojca przedstawieniu z okazji świąt Bożego Narodzenia.

    W 1960 roku założyła ze swoimi przyjaciółkami, Leną Johansson i Elisabeth Strub, trio muzyczne The Chambers, które występowało w lokalnych klubach.

    W wieku 15 lat porzuciła szkołę z postanowieniem zrobienia kariery muzycznej. Dorabiała pracując w centrali telefonicznej w Jönköping. Rok później związała się na dwa lata z zespołem tanecznym Bernta Enghardta, w którym śpiewała po szwedzku własne kompozycje. Jej pierwszym znaczącym przebojem była piosenka „Jag var så kär”, którą napisała pod wpływem zerwania ze swoim chłopakiem. Pierwszą płytę nagrała w wieku 17 lat. Szybko została zauważona przez krytyków muzycznych, którzy docenili w niej utalentowaną piosenkarkę, kompozytorkę i autorkę tekstów.

    Poza własnymi utworami nagrywała własne wersję zagranicznych przebojów, wykonując je na koncertach w całej Szwecji. Podczas występu w telewizji w styczniu 1968 spotkała po raz pierwszy Anni-Frid Lyngstad. Pod koniec lat 60. Fältskog osiągnęła w Szwecji i Niemczech Zachodnich znaczną popularność, mając na koncie dwa albumy i kilka singlowych przebojów śpiewanych po szwedzku i po niemiecku.

    W maju 1969 podczas nagrań programu w telewizji poznała Björna Ulvaeusa, z którym dwa lata później wzięła ślub. W 1972 zagrała główną rolę żeńską, Marii Magdaleny, w szwedzkiej wersji rock opery Jesus Christ Superstar.

    Po rozpadzie zespołu ABBA w 1982 kontynuowała działalność solową, wydając trzy płyty w latach 80. W kolejnej dekadzie wycofała się z działalności muzycznej. W 2004 powróciła na scenę muzyczną, wydając płytę "My colouring book".

    Latem 2008 Agnetha Fältskog wraz z pozostałą trójką z grupy ABBA wzięła udział w imprezach z okazji oficjalnej premiery filmu Mamma Mia!, w którym wykorzystano największe przeboje zespołu ABBA.

    11 marca 2013 roku artystka wydała single "When You Really Loved Someone" i "The One Who Loves You Now" ,które zapowiadają jej pierwszą płytę studyjną z nowym materiałem od 25 lat. Za muzykę na nowym krążku odpowiada Jörgen Elofsson oraz Peter Nordahl. Premiera albumu "A" nastąpiła 10 maja, natomiast w Polsce album został wydany cztery dni później nakładem wytwórni Universal Music Polska.

    Życie prywatne

    W maju 1969 podczas nagrań programu w telewizji poznała Björna Ulvaeusa, z którym wzięła ślub 6 lipca 1971 w kościele luterańskim w miejscowości Verum leżącej w gminie Hässleholm w Skanii. W 1973 roku para doczekała się pierwszego dziecka – córki Lindy Ulvaeus, a cztery lata później – syna Christiana. Małżeństwo rozpadło się w 1979 roku. 15 grudnia 1990 roku po raz drugi wyszła za mąż, tym razem biorąc ślub z chirurgiem Tomasem Sonnenfeldem. Związek przetrwał niespełna trzy lata.

    Od 1997 roku była związana z Holendrem Gertem van der Graafem. Jak wyznawał w wywiadach sam van der Graaf, zakochał się w Fältskog jako sześciolatek w 1974 roku po usłyszeniu piosenki „Waterloo”. W 1997 roku przeniósł się do Szwecji i zamieszkał w pobliżu piosenkarki, dzięki czemu udało mu się nawiązać z nią kontakt – początkowo wspólnie spacerowali, później zamieszkali razem. Po rozstaniu pary po dwóch latach znajomości były mąż nękał ją telefonami oraz listami, co skłoniło Fältskog do złożenia wniosku o sądowy zakaz zbliżania się partnera. Sąd przychylił się do wnioski wokalistki, doprowadzając do deportacji van der Graafa ze Szwecji. Po wygaśnięciu zakazu w 2005 roku ten powrócił do kraju, gdzie widywano go w pobliżu domu artystki na wyspie Ekerö niedaleko Sztokholmu.

    Jej majątek szacowany jest na ok. 20 milionów funtów.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Agnetha Fältskog (1968)
    • Agnetha Fältskog Vol. 2 (1969)
    • Som Jag Är (1970)
    • När en vacker tanke blir en sang (1971)
    • Fältskogs bästa (1973)
    • Elva kvinnor i ett hus (1975)
    • Tio år med Agnetha (1979)
    • Nu tändas tusen juleljus (z Lindą Ulvaeus; 1980)
    • Wrap Your Arms Around Me (1983)
    • Teamtoppen 1 (1985)
    • Eyes Of A Woman (1985)
    • Agnetha Collection (1986)
    • Sjung denna sång (1986)
    • Kom följ med i vår karusell (1987)
    • I Stand Alone (1987)
    • Geh' Mit Gott (1994)
    • My Love, My Life (1996)
    • Svensktoppar (1998)
    • That's Me (1998)
    • My Colouring Book (2004)
    • A (2013)

    Zobacz też

    • ABBA

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform