Barenaked Ladies

  • Barenaked Ladies (krótko BNL) to kanadyjski zespół rockowy. Tworzą go Kevin Hearn, Ed Robertson, Steven Page, Tyler Stewart oraz Jim Creeggan. Powstał w 1988 w Scarborough w Ontario (na przedmieściach Toronto).

    Zespół początkowo tworzyli Steven Page i Ed Robertson. Kontrowersyjna nazwa zespołu, to twór ich młodzieńczego szaleństwa. Powstała, gdy jako nastolatkowie na koncercie Boba Dylana wymyślali najgłupsze nazwy dla zespołów.

    Do zespołu wkrótce po powstaniu dołączyli bracia Creegganowie, a następnie Kevin Hearn. Andy Creeggan wyjechał potem na dłuższy czas i na perkusji zastąpił go Tyler Stewart. Zespół występuje w tym składzie do dnia dzisiejszego.

    Historia wydanych albumów

    Pierwsza płyta zespołu, Buck Naked, została nagrana w 1989 w warunkach domowych jedynie przez Ed'a i Steve'a. Barenaked Lunch (znana też jako Pink Tape, czyli Różowa Kaseta) została nagrana w 1990 już z braćmi Creegganami. Taśmy były jednak źle zmasterowane i wydano zaledwie po kilka egzemplarzy. Teraz są one swoistymi rarytasami dla fanów BNL.

    Zespół zwrócił na siebie uwagę już w 1991 po wyemitowaniu amatorskiego teledysku do piosenki "Be My Yoko Ono" w lokalnej telewizji. Zaczęli pojawiać się pierwsi fani, a piosenka stała się lokalnym hitem.

    W 1991 wydali Yellow Tape (Żółta Kaseta), która osiągnęła później w Kanadzie status platynowej. Wzrost sprzedaży albumu nastąpił po wykluczeniu ich z koncertu w Toronto City Hall (nazwę zespołu uznano za obraźliwą dla kobiet i gorszącą).

    Także w 1991 BNL nagrali cover piosenki Bruce'a Cockburn'a "Lovers in a Dangerous Time", który stał się pierwszym kawałkiem zespołu jaki dostał się na kanadyjską listę Top 40.

    Pierwszy pełny album zespołu, Gordon, został wydany w 1992. Osiągnął w Kanadzie oszałamiający sukces. Zawierał najbardziej znane kawałki zespołu, m.in.: "Be My Yoko Ono", "If I Had $1,000,000" i "Brian Wilson".

    Drugi album BNL, Maybe You Should Drive, wydano w 1994, ale odniósł nieco mniejszy sukces od poprzedniego.

    W 1996 wydali Born on a Pirate Ship. Podczas trasy koncertowej promującej ten album BNL nagrali i wydali album na żywo nazwany Rock Spectacle.

    Zespół wkrótce zaczął zdobyć sławę również w USA. W 1998 wydali album Stunt zawierający piosenkę "One Week", która dotarła na pierwsze miejsca list przebojów.

    W roku 2000 wydali album Maroon, który znowu okazał się wielkim sukcesem medialnym.

    W 2001 wydali płytę the best of zatytułowaną Disc One: All Their Greatest Hits 1991-2001 (tytuł to odniesienie do jednej z ich piosenek "Box Set"). Album kończyła zupełnie nowa piosenka o tytule "Thanks, That Was Fun", dlatego niektórzy fani mylnie podejrzewali iż zespół planuje zakończyć działalność.

    Album Everything to Everyone został wydany w 2003. Niestety sprzedawał się najgorzej w całej historii zespołu, więc BNL zerwali kontrakt z wytwórnią i całkowicie się uniezależnili. Nowe piosenki tworzą w prywatnym studiu Stevena Page'a, a promocję prowadzą głównie przez internet.

    W 2004 BNL wydali album ze zbiorem świątecznych piosenek w ich własnej aranżacji nazwany Barenaked For The Holidays.

    Pod koniec 2005 zespół był w trakcie nagrywania nowego albumu.

    Pełna dyskografia zespołu

    Wczesne albumy

    • Buck Naked (1989)
    • Barenaked Lunch /The Pink Tape/ (1990)
    • The Yellow Tape (1991)

    Główne albumy

    • Gordon (1992) #1 CAN
    • Maybe You Should Drive (1994) #175 US
    • Born On A Pirate Ship (1996) #111 US
    • Stunt (1998) #9 CAN, #3 US
    • Maroon (2000) #2 CAN, #5 US
    • Everything to Everyone (2003) #6 CAN, #10 US
    • Barenaked for the Holidays (2004) #64 US

    Drugorzędne albumy

    • Shoe Box E.P. (1996)
    • Disc One: All Their Greatest Hits 1991-2001 (2001) #3 CAN, #38 US
    • Everything Acoustic E.P. (2003) (tylko w Internecie)
    • As You Like It (2005) (tylko w Internecie)
    • Barenaked For Hanukkah E.P. (2005) (tylko w Internecie)
    • Barenaked on a Stick (2005)
    • iTunes Originals – Barenaked Ladies (2006) (tylko w Internecie)

    Albumy na żywo

    • Rock Spectacle (1996) #86 US
    • Most shows from the Play Everywhere for Everyone tour (2004) (tylko w internecie)
    • Most shows from the Au Naturale tour (2004) (tylko w Internecie)
    • Most shows from the Barenaked for the Holidays tour (2004) (tylko w internecie)
    • Vintage Concert: Live at the Bottom Line (nagrany w 1994, wydany w 2005) (tylko w internecie)
    • Most shows from the Barenaked for the Holidays tour (2005) (tylko w internecie)

    Piosenki ze składanek

    • Lovers In A Dangerous Time z Kick at the Darkness (1991) (później na Disc One)
    • Fight the Power z Coneheads soundtrack (1993)
    • Shoe Box z Friends soundtrack (1995) (później na Born On A Pirate Ship)
    • Grim Grinning Ghosts z Disney's Music From The Park (1996)
    • Get In Line z King of the Hill soundtrack (1999) (później na Disc One)
    • Green Christmas z The Grinch soundtrack (2000) (później na Barenaked for the Holidays)
    • La la la la Lemon z For the Kids (2002)
    • One Little Slip z Chicken Little soundtrack (2005)

    Single

    • "Be My Yoko Ono"
    • "Lovers In A Dangerous Time"
    • "Enid"
    • "Brian Wilson"
    • "What a Good Boy"
    • "Be My Yoko Ono"
    • "If I Had $1,000,000"
    • "Fight the Power"
    • "Jane"
    • "Alternative Girlfriend"
    • "A"
    • "Shoe Box"
    • "If I Had $1,000,000"
    • "Grim Grinning Ghosts"
    • "The Old Apartment"
    • "Brian Wilson 2000"
    • "Govatsos Shuffle"
    • "Brian Wilson"
    • "One Week"
    • "It's All Been Done"
    • "Alcohol"
    • "Call And Answer"
    • "Get In Line"
    • "Pinch Me"
    • "Too Little Too Late"
    • "Falling For The First Time"
    • "Thanks That Was Fun"
    • "It's Only Me"
    • "Another Postcard"
    • "Maybe Katie"
    • "Testing 123"
    • "Celebrity"
    • "War On Drugs"
    • "For You"
    • "God Rest Ye Merry Gentlemen"
    • "Christmastime (Oh Yeah)"
    • "Green Christmas"

    Wydawnictwa DVD/Video

    • The Stunt Tour / Barenaked In America
    • Too Little Too Late DVD
    • Barelaked Nadies
    • The Barenaked Truth

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform