Ice‐T

  • Ice-T, właściwie Tracy Lauren Marrow (ur. 16 lutego 1958 w Newark) – amerykański raper i aktor. Wykonawca gangsta rapu i jeden z pionierów rapcore. Założyciel zespołu Body Count. Dużą popularność jako aktor zdobył występując w roli policjanta w serialu "Law and Order: Special Victims Unit" (SVU). Jest prezesem koncernu produkującego filmy pornograficzne. Wystąpił gościnnie w albumie Six Feet Under – True Carnage. W 2001 ożenił się z modelką Nicole Austin. Pod koniec października 2007 roku wziął udział w telewizyjnej gali stacji VH1 – Hip Hop Honors 2007.

    Dyskografia

    Albumy solowe

    • Rhyme Pays (1987)
    • Power (1988)
    • Iceberg/Freedom of Speech...Just Watch What You Say (1989)
    • O.G Original Gangster (1991)
    • Home Invasion (1993)
    • VI: Return of the Real (1996)
    • 7th Deadly Sin (1999)
    • Gangsta Rap (2006)

    Body Count

    • Body Count (1992)
    • Born Dead (1994)
    • Violent Demise: The Last Days (1997)
    • Murder 4 Hire (2006)
    • Manslaughter (2014)

    Analog Brothers

    • Pimp to Eat (2000)

    Black Ice

    • Urban Legends (2008)

    Ciekawostki

    • Na koncercie w Sopocie, 1995r. zaprosił na scenę rapera Peje.[1]
    • Nagrał piosenkę "World iz a ghetto" z polskim raperem Liroyem. Znalazła się ona na płycie "Bestseller".
    • Nagrał z thrashmetalowym zespołem Slayer utwór "Disorder", będący coverem kilku punkowych utworów zespołu Exploited.
    • Podłożył głos pod postać Madd Dogg w grze komputerowej GTA San Andreas wyprodukowanej przez wytwórnię Rockstar.
    • Wziął udział w grze komputerowej "Def Jam: Fight for NY", jako jeden z zawodników. W fabule wcielił się jedną z głównych ról.
    • Wraz z Whitfieldem Crane'm z zespołu Ugly Kid Joe wystąpił w teledysku "Born to Raise Hell" zespołu Motörhead.
    • Wystąpił w klipie do piosenki "Supermenka" Kayah.
    • Podłożył głos pod postać Aarona Grifina w grze komputerowej Gears of war 3 wyprodukowanej przez wytwórnię Epic Games

    Linki zewnętrzne

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform