Five Blocks To The Subway (Video)

Biohazard

  • Biohazard – amerykańska grupa muzyczna z Nowego Jorku, Brooklyn, wykonująca muzykę z pogranicza hardcore punk i rapcore z wyraźnymi wpływami metalu.

    Historia

    Grupa powstała w 1988 roku. Wpływ na ich muzykę wywierają takie nurty jak hip-hop, hardcore, muzyka Black Sabbath (przedstawili m.in. własną wersję utworu After Forever). Biohazard jest jednym z najważniejszych przedstawicieli muzyki hardcore pierwszej połowy lat 90.. Mieli również duży wpływ na tworzący się w tamtym czasie groove metal. Biohazard uchodzi również za jeden z pierwszych zespołów metalcore, który w dodatku stał się sławny dekadę wcześniej od zespołów z fali lat 00..

    Zespół rozwiązał się pod koniec 2005 roku, po wydaniu albumu Means to an End.

    W 2008 roku grupa wznowiła działalność w oryginalnym składzie aktywnym do 1994. W 2010 grupa podpisała kontrakt z wytwórnią Nuclear Blast (w zakresie dystrybucji poza Stany Zjednoczone).

    Nowe wydawnictwo zatytułowane Reborn In Defiance miało premierę 20 stycznia 2012.

    Muzycy

    • Billy Graziadei – śpiew, gitara (od 1988)
    • Danny Schuler – perkusja (od 1988)
    • Bobby Hambel – gitara (1988-1995, od 2008)
    • Scott Roberts – gitara basowa (2005 sesyjnie, od 2011 trasy koncertowe)
    • Rob Echeverria – gitara (1997-2005)
    • Evan Seinfeld – śpiew, gitara basowa (1988-2011)
    • Danny Lamagna (Sworn Enemy) – perkusja (2012)[7]

    Dyskografia

    • Demo (1988)
    • Demo (1989)
    • Biohazard (1990)
    • Urban Discipline (1992)
    • State of the World Address (1994)
    • Mata Leão (1996)
    • New World Disorder (1999)
    • Uncivilization (2001)
    • Kill or be Killed (2003)
    • Means to an End (2005)
    • Reborn in Defiance (2012)
    • No Holds Barred (1997)
    • Live in San Francisco (2007)
    • Tales from the B-Side (2001)

    Teledyski

    • "Punishment" (1992)
    • "Shades of grey" (1992)
    • "How it is" (1994)
    • "Tales from the hard side" (1994)
    • "Five blocks to the subway" (1994)
    • "Authority" (1996)
    • "A lot to learn" (1996)
    • "Sellout" (2001)
    • "Vengeance is mine" (2012, reż. Travis Campbell)[8]

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform