The Donnas

  • The Donnas – amerykański zespół rockowy założony w Palo Alto w 1993 roku. Tworzą go Brett Anderson (wokal), Allison Robertson (gitara), Maya Ford (bas) i Torry Castellano (perkusja). Grupa początkowo występowała pod nazwa Ragady Anne, aby przerodzić się w Electrocutes oraz The Donnas, ostatecznie pozostając pod tą ostatnią nazwą.

    Początkowe utwory The Donnas inspirowane były ruchem riot girl i takimi zespołami jak Bikinii Kill, Gratmobile czy L7. Z czasem ich muzyka skierowała się ku lżejszym brzmieniom rock'n'rolla z lekkim ukłonem ku muzyce punkowej.

    Popularność przyniósł zespołowi album Spend the Night z 2002 roku, który dotarł na 12 miejsce listy Billboarda. Pochodzący z tej płyty singel Take It Off osiągnął pozycję 2 (Modern Rock Tracks) oraz 4 (Mainstream Rock Tracks) w tymże samym czasopiśmie.

    Skład zespołu

    • Brett Anderson (Donna A) – wokal
    • Allison Robertson (Donna R) – gitara
    • Maya Ford (Donna F) – gitara basowa
    • Torry Castellano (Donna C) – perkusja

    Dyskografia

    Jako Ragady Anne

    • Ragady Anne [7" EP] (1996) (Radio Trash Records)

    Jako Electrocutes

    • Steal Yer Lunch Money (1998) (Sympathy for the Record Industry)

    Jako The Donnas

    • The Donnas (1997)
    • American Teenage Rock 'n' Roll Machine (1998)
    • Get Skitnight (1999)
    • Turn 21 (2001)
    • Spend the Night (2002)
    • Gold Medal (2004)
    • Bitchin' (2007)
    • Greatest Hits Volume 16 (2009)
    • 1995: "High School Yum Yum" (Radio X)
    • 1996: "Let's Go Mano!" (Radio X)
    • 1996: "Da Doo Ron Ron" (Super*teem!)
    • 1998: "Rock 'n' Roll Machine" (Lookout! Records)
    • 1998: "Strutter"
    • 1999: "Finally A Classy Record From ... The Donnas" (Kryptonite Records)
    • 2001: "40 Boys in 40 Nights" (Lookout! Records)
    • 2003: "Take it Off" (Atlantic)
    • 2003: "Who Invited You" (Lookout! Records)
    • 2003: "Too Bad About Your Girl"
    • 2004: "Fall Behind Me" (Atlantic)
    • 2004: "I Don't Want to Know (If You Don't Want Me)" (Atlantic)
    • 2007: "Don't Wait Up For Me"
    • 1998: In Their Eyes: 90's Teen Bands Vs. 80's Teen Movies - "School's Out"
    • 1998: Gearhead & Lookout! Presents All Punk Rods! - "Speeding Back To My Baby"
    • 1999: Detroit Rock City - "Strutter"
    • 1999: Forward Til Death - "Get Rid of That Girl"
    • 1999: Jawbreaker - "Rock 'N' Roll Machine"
    • 1999: Forward Till Death - "Get Rid Of That Girl", "We Don't Go","Checkin' It Out"
    • 1999: Drive Me Crazy - "Keep On Loving You"
    • 2000: Lookout! Freakout: 2000 Sampler Compilation - "Hook It Up"
    • 2000: Lookout! Freakout Episode 1 - "Hook It Up"
    • 2000: Runnin' On Fumes - "Wig Wam Bam"
    • 2000: Blockbuster: A Glitter Glam Rock Experience - "Wig-Wam Bam"
    • 2001: Lookout! Freakout, Vol. 2 - "Do You Wanna Hit It"
    • 2001: A Fistful Of Rock N Roll Vol. 7 - "I Didn't Like You Anyway"
    • 2002: How We Rock - "40 Boys In 40 Nights"
    • 2003: Smash Up Derby - "Wig-Wam Bam"
    • 2003: Grind - "Too Bad About Your Girl"
    • 2003: New Blood - The New Rock N Roll Vol 3 - "Do You Wanna Hit It"
    • 2004: Second-hand Suit Jacket Racket - "Skin Tight"
    • 2004: Mean Girls: Music from the Motion Picture - "Dancing With Myself"
    • 2004: CG Vibes: Hear the Love, Spread the Love - "Who Invited You"
    • 2004: New York Minute: The Official Soundtrack - "Please Don't Tease"
    • 2004: Freaky Friday - "Backstage"
    • 2005: Charmed: The Book of Shadows - "Drive My Car"
    • 2005: This Bird Has Flown: A 40th Anniversary Tribute To The Beatles' Rubber Soul - "Drive My Car"
    • 2005: Herbie: Fully Loaded - "Roll On Down The Highway"
    • 2005: Elektra: The Album Strata - "Everyone Is Wrong"
    • 2005: Broken Dreams - "Fall Behind Me"
    • 2005: Broken Dreams II - "Take It Off"
    • 2005: Vice - "I Don't Want To Know (If You Don't Want Me)"
    • 2006: "What A Girl Wants" - "Who Invited You"
    • 2006: N Soundtrack - "I Don't Want To Know (If You Don't Want Me)"
    • 2006: Mean Girls - Original Soundtrack - "Dancing With Myself"
    • 2009: The Hangover - Original Soundtrack - "Take It Off"

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform