Arash

  • Arash, właśc. Alex Arash Labaf (perski: آرش لباف, ur. 23 kwietnia 1977 roku w Teheranie) – irańsko-szwedzki piosenkarz i producent muzyczny, od dziesiątego roku życia na stałe mieszkający w Szwecji, najpierw w Uppsali, a następnie w Malmö.

    Jego rodzicami są Irańczycy, matka z Szirazu i ojciec z Tebriz.

    Kariera

    Debiutancki studyjny album, zatytułowany Arash został wydany w marcu 2005 roku. Jego single takie jak „Boro Boro” i „Temptation” były na listach przebojów w wielu krajach Europy. Swoje piosenki wykonuje głównie w języku perskim i angielskim, nagrywa również po rosyjsku. Blisko współpracuje z DJ-em Aligatorem.

    W 2005 roku wspólnie z DJ-em Aligatorem nagrał piosenkę na cześć jadącej na Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej reprezentacji Iranu. Kolekcjonuje czapki i kapelusze (ma 150 kapeluszy).

    Arash wystąpił także na Sopot Festival w 2006 roku. Zajął III miejsce w głosowaniu publiczności o Słowika Publiczności. Wygrał Mattafix z piosenką „Big City Life”.

    8 sierpnia 2008 roku wystąpił z kolei na Sopot Hit Festiwal wraz z Rebeccą Zadig. Zaśpiewali trzy utwory: „Arash”, „Temptation” oraz „Suddenly”.

    Od 2008 roku był wielokrotnie gościem teleturnieju Jaka to melodia?, w którym wykonał swe utwory.

    W 2009 wystąpił z azerską piosenkarką AySel na 54. Konkursie Piosenki Eurowizji, gdzie odnieśli sukces, zajmując ostatecznie 3. miejsce.

    Arash Labaf razem z Basshunterem 8 lipca 2010 roku wystąpił w brytyjskiej edycji programu Fort Boyard.

    20 września 2011 został wydany teledysk do singla „Melody”, w teledysku wystąpił Basshunter.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • 2005: Arash
    • 2008: Donya
    • 2014: Superman

    Albumy remiksowe

    • 2006: Crossfade (The Remix Album)

    Kompilacje

    • 2012: Arash: The Album

    Filmografia

    • 2005: Mistrz blefu (Bluffmaster!) – śpiewa „Boro Boro”
    • 2012: Czas nosorożca (Fasle kargadan) – Amir, syn Miny

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform