Laleh

  • Laleh Pourkarim (ur. 10 czerwca 1982 w Iranie) – szwedzka piosenkarka i autorka tekstów irańskiego pochodzenia, reprezentująca muzykę pop.

    Pierwszy album (zatytułowany Laleh) wydała w 2005, wokalistka zaśpiewała na nim w trzech językach: angielskim, szwedzkim i perskim. Na płycie znalazły się takie utwory jak "Invisible (my song)" i "Live Tomorrow". W 2005 nominowano ją do Szwedzkiej Nagrody Grammy w siedmiu kategoriach, zdobyła trzy nagrody (m.in. dla artysty roku).

    W 2000 zagrała główną rolę w szwedzkim filmie Jalla! Jalla! w reżyserii Josefa Faresa.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2005 – Laleh
    • 2006 – Prinsessor
    • 2009 – Me And Simon
    • 2012 – Sjung

    Single

    • 2005 – "Invisible (my song)"
    • 2005 – "Storebror"
    • 2005 – "Live Tomorrow"
    • 2006 – "Forgive but not forget"
    • 2006 – "Det är vi som bestämmer (Vem har lurat alla barnen)"
    • 2006 – "November"
    • 2007 – "Call on me"
    • 2007 – "Snö" – with the London Symphony Orchestra. Theme from Arn – The Knight Templar.
    • 2009 – "Simon Says"
    • 2009 – "Big City Love"

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform