Goin' Back To New Orleans (Video)

Dr. John

  • Dr John (prawdziwe nazwisko Malcolm John "Mac" Rebennack,znany również jako Dr. John Creaux, lub Dr. John the Night Tripper; ur. 21 listopada 1940), amerykański wokalista, pianista, gitarzysta, tworzący w taki stylach jak pop, rock, blues. Laureat kilku nagród Grammy (1989, 1992, 1996, 2000, 2008,2013). W 2011 wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

    Dyskografia

    Solo

    • Gris-Gris (1968) (Atco, SD 33-234)
    • Babylon (1969)
    • Remedies (1970) (Atco, SD 33-316)
    • The Sun, Moon & Herbs (1971) (Atco, SD 33-362)
    • Dr. John's Gumbo (1972)
    • In the Right Place (1973) (Atco, SD 7018)
    • Desitively Bonnaroo (1974) (Atco, SD 7043)
    • Hollywood Be Thy Name (1975) (UA-LA552G)
    • Cut Me While I'm Hot: The Sixties Sessions [Session Work Compilation] (1975)
    • City Lights (1978)
    • Tango Palace (1979) (Horizon, SP-740)
    • Dr. John Plays Mac Rebennack Vol. 1 (1981)
    • Loser for You Baby (1982)
    • Dr. John Plays Mac Rebennack Vol. 2 (The Brightest Smile in Town) (1983)
    • In a Sentimental Mood (1989)
    • ZuZu Man [Outtakes Compilation] (1989) (Trip Records TLP-9518)
    • Goin' Back to New Orleans (1992)
    • Television (1994)
    • Afterglow (1995)
    • Trippin' Live
    • Anutha Zone (1998)
    • Duke Elegant (1999) (Parlophone, 7243 5 23220 2 2)
    • Creole Moon (2001)
    • All By Hisself, Live At The Lonestar (2003)
    • N'Awlinz: Dis Dat or d'Udda (2004)
    • Sippiana Hericane (2005)
    • Mercernary (2006) (Blue Note 54541)
    • The City That Care Forgot (2008)
    • Curious George - A Very Monkey Christmas - Music from the Motion Picture (2009) (Universal Studios)
    • Tribal (2010)
    • Locked Down (2012)
    • Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch (2014)

    Z Bluesiana Triangle

    • Bluesiana Triangle (Windham Hill, 1990)
    • Bluesiana Triangle II (Windham Hill, 1991)

    Bibliografia

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform