The Replacements

  • The Replacements – amerykańska grupa rockowa z lat 80.

    Zespół został założony w Minneapolis w 1979 roku pod nazwą Impediments. Jego skład tworzyli wokalista i gitarzysta Paul Westerberg, basista Tommy Stinson, gitarzysta Bob Stinson oraz perkusista Chris Mars. Zespół zadebiutował albumem Sorry Ma, Forgot to Take out the Trash wydanym w 1981 roku nakładem Twin/Tone Records.

    Pozycje zespołu ugruntował album Pleased to Meet Me z 1987 roku. W międzyczasie zespół opuścił Bob Stinson, a jego miejsce zajął Slim Dunlap. Po nagraniu albumu All Shook Down w 1990 roku odszedł Chris Mars. Rok później zespół rozpadł się. Po rozpadzie Paul Westerberg rozpoczął karierę solową, a Tommy Stinson utworzył zespół Bash and Pop.

    Utwór "I Will Dare", pochodzący z albumu Let It Be został umieszczony na liście 500 piosenek, które ukształtowały rock utworzonej przez Rock and Roll Hall of Fame.

    Skład

    • Paul Westerberg – wokal, gitara
    • Bob Stinson (1979-1986) – gitara
    • Slim Dunlap (1987-1991) – gitara
    • Tommy Stinson – gitara basowa
    • Chris Mars (1979-1990) – perkusja
    • Steve Foley (1990-1991) – perkusja († 23 sierpnia 2008)

    Dyskografia

    • Sorry Ma, Forgot to Take Out the Trash (1981)
    • Hootenanny (1983)
    • Let It Be (1984)
    • Tim (1985)
    • Pleased to Meet Me (1987)
    • Don't Tell a Soul (1989)
    • All Shook Down (1990)

    Bibliografia

    • Colin Larkin: Encyklopedia Muzyki Popularnej. Lata osiemdziesiąte. wyd. Atena. ISBN 83-87422-53-3.

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform