Hot Thing/In The Mood

Talib Kweli

  • Talib Kweli, właściwie Talib Kweli Greene (ur. 3 października 1975 w Nowym Jorku) – amerykański raper, aktor i kompozytor. Jego imię jest pochodzenia arabskiego i oznacza szukającego lub ucznia prawdy i wiedzy. Jest jednym z najbardziej wyrazistych raperów w undegroundowym hiphopie i często chwalony przez krytyków, mimo braku większych sukcesów komercyjnych.

    Biografia

    Wczesne życie

    Urodził i wychował się w dzielnicy Park Slope na Brooklynie w Nowym Jorku. W młodości zadawał się z raperami z kolektywu Native Tongues Posse, by dołączyć do niego po 1998 roku. Absolwent Cheshire Academy. Studiował także w wyższej szkole Brooklyn Technical High School, ale nie zdołał jej ukończyć. Następnie kończył edukację na Uniwersytecie Nowojorskim. Matka Brenda Greene z wykształcenia była profesorką. Wykładała język angielski w college'u Medgar Evers College, systemu uczelni City University of New York. Ojciec był nauczycielem socjologii na uczelni Adelphi University w Hrabstwie Nassau, w Nowym Jorku. Ma młodszego brata Jamala Greene, który jest profesorem prawa konstytucyjnego na uczelni Columbia Law School i absolwentem Szkoły prawniczej Yale oraz byłym urzędnikem Sądu Najwyższego Stanów Zjednoczonych za czasów sprawowania urzędu przez Johna Paula Stevensa.

    Działalność artystyczna

    Aktywny od 1995 roku. W 1997 roku wystąpił gościnnie na płycie Doom, grupy hip-hopowej Mood. W miejscowości Cincinnati poznał Hi-Teka, producenta muzycznego i późniejszego przyjaciela. Z nim wydawał płyty jako duet Reflection Eternal. W 1997 roku ukazał się nielegal pt. Fortified Live, a w 1999 - B-Boy Document 99/Chaos. Po powrocie do Nowego Jorku, wspólnie z Mos Defem założył Black Star - grupę muzyczną.

    W 2011 roku wydał album pt. Gutter Rainbows. Płyta ukazała się nakładem wytwórni Blacksmith Music, Javotti Media, 3D.

    W maju 2013 roku ukazał się kolejny album rapera pt. Prisoner of Conscious.

    Dyskografia

    Solo

    • Quality (2002)
    • The Beautiful Struggle (2004)
    • Eardrum (2007)
    • Gutter Rainbows (2011)
    • Prisoner of Conscious (2013)

    Black Star

    • Black Star (1998)

    Reflection Eternal

    • Train of Thought (2000)
    • Revolutions per Minute (2010)

    Talib Kweli & Madlib

    • Liberation (2007)

    Mixtape'y

    • Top Kwelity Classics Vol. 1 (2002)
    • The Beautiful Mix CD (2004)
    • The Beautiful Mixtape Vol. 2 (2005)
    • Right About Now: The Official Sucka Free Mix CD (2005)
    • DJ OSK Presents: Mos Def and Talib Kweli: Blendstar (2008)

    Filmografia

    • Freestyle: The Art of Rhyme (2000) jako on sam
    • Brown sugar (2002) jako on sam
    • Hip Hop Babylon 2 (2003) jako on sam
    • All of Us (2003) jako on sam
    • TV's Illest Minority Moments Presented by Ego Trip (2004) jako on sam
    • Block Party (2005) jako on sam
    • The MC: Why We Do It (2005) jako on sam
    • Trippin' (2005) jako on sam
    • Beyond Beats and Rhymes: A Hip-Hop Head Weighs in on Manhood in Hip-Hop Culture (2006) jako on sam

    Ciekawostki

    • W 2006 roku Kweli użyczył głosu głównemu bohaterowi w grze komputerowej Marc Ecko's Getting Up: Contents Under Pressure,
    • Pojawił się także na stronie sublymonal.com, będącą częścią gry alternate reality pt. Lost Experience.

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform