Bad Company

  • Bad Company - brytyjski zespół rockowy, który powstał w 1973 r. po odejściu Paula Rodgersa z grupy Free. Bad Company było w swoim czasie bardzo popularne, nagrało wiele popularnych utworów, m.in. Seagull, Good lovin' gone bad, Feel like makin' love. Większość swych utworów, nagrali w wytwórni Swan Song records. Promowali ich Led Zeppelin.

    Muzycy

    Obecny skład zespołu

    • Paul Rodgers - wokal prowadzący, gitara, fortepian, harmonijka ustna (1974-1982, 1998-2002, Od 2008)
    • Mick Ralphs - gitara, instrumenty klawiszowe, wokal wspierający (Od 1974)
    • Simon Kirke - perkusja, instrumenty perkusyjne, wokal wspierający (Od 1974)
    • Lynn Sorensen - gitara basowa
    • Howard Leese - gitara

    Byli członkowie

    • Steve Price - gitara basowa, wokal wspierający (1986 - 1992)
    • Brian Howe - wokal prowadzący, saksofon (1986-1994)
    • Boz Burrell - gitara basowa, wokal wspierający (1973-1982, 1986, 1998-1999)
    • Geoff Whitehorn - gitara (1990-1991)
    • Rick Wills - gitara basowa (1992-1997, 1999)
    • Dave "Bucket" Colwell - gitara, instrumenty klawiszowe, wokal wspierający (1990-1997, 1999-2002)
    • Robert Hart - wokal prowadzący (1994-1997)
    • Jaz Lochrie - gitara basowa (2000-2002, 2008)
    • Gary "Harry" James - perkusja

    Dyskografia

    • Bad Company (1974)
    • Straight Shooter (1975)
    • Run With the Pack (1976)
    • Burnin' Sky (1977)
    • Desolation Angels (1979)
    • Rough Diamonds (1982)
    • 10 from 6 (1985) (album składankowy)
    • Fame and Fortune (1986)
    • Dangerous Age (1988)
    • Holy Water (1990)
    • Here Comes Trouble (1992)
    • What You Hear Is What You Get: The Best of Bad Company (1993) (płyta koncertowa)
    • Company of Strangers (1995)
    • Stories Told & Untold (1996)
    • The Original Bad Company Anthology (1999) (album składankowy)
    • In Concert: Merchants Of Cool (2002)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform