THE FREE DESIGN

Stereolab

  • Stereolab – grupa indierockowa, założona w 1990 roku przez Tima Gane'a i Lætitię Sadier. Skład grupy zmieniał się wielokrotnie. Wśród pozostałych członków istotną rolę odegrali perkusista Andy Ramsey oraz grająca na gitarze i klawiszach Mary Hansen. Muzyka grupy opierała się na eksperymentach, m.in. z elektroniką i krautrockiem. Swoją twórczość zespół czerpie z surrealizmu, sytuacjonizmu oraz marksizmu.

    Dyskografia

    Albumy

    • Peng! (1992)
    • Transient Random-Noise Bursts with Announcements (1993)
    • Mars Audiac Quintet (1994)
    • Emperor Tomato Ketchup (1996)
    • Dots and Loops (1997)
    • Aluminum Tunes (1998)
    • Cobra and Phases Group Play Voltage in the Milky Night (1999)
    • Sound-Dust (2001)
    • Margerine Eclipse (2004)
    • Chemical Chords (2008)
    • Not Music (2010)

    EP

    • Super 45 (1991)
    • Super-Electric (1991)
    • Low Fi (1992)
    • Crumb Duck (1993)
    • Jenny Ondioline (1993)
    • Space Age Batchelor Pad Music (1993)
    • Ping Pong (1994)
    • Wow and Flutter (1994)
    • Music for the Amorphous Body Study Center (1995)
    • Fluorescences (1996)
    • Cybele's Reverie (1996)
    • Miss Modular(1997)
    • Simple Headphone Mind (1997)
    • The Free Design (1999)
    • The First of the Microbe Hunters (2000)
    • Captain Easychord (2001)
    • Instant 0 in the Universe (2003)
    • Chemical Chords EP (2008)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform