Galaxies [Video]

Laura Veirs

  • Laura Veirs (ur. w 1973 w Colorado Springs) - amerykańska wokalistka, kompozytorka i pieśniarka (ang. singer-songwriter).

    Studiowała geologię oraz standardowy język chiński. Pierwsze próby pisania piosenek podjęła podczas geologicznej ekspedycji badawczej do Chin, gdzie pracowała jako tłumacz. W 1999 wydała swój pierwszy album, Laura Veirs nagrany na żywo i złożony wyłącznie z gitary oraz jej głosu. Od następnej płyty jej stałym producentem jest Tucker Martine, a od płyty Troubled by the Fire towarzyszyli jej inni muzycy, np. Bill Frisell. Szósta płyta studyjna, Saltbreakers wydana w kwietniu 2007 zdobyła uznanie i dobre recenzje, także w Polsce.

    Veirs mieszka w Portland. Koncertuje w Europie, Stanach Zjednoczonych i Australii, często towarzyszy jej zespół Saltbreakers, na który skłądają się Karl Blau (gitara basowa, gitara), Steve Moore (instrumenty klawiszowe) oraz Tucker Martine (perkusja). Występuje także gościnnie na płytach innych wykonawców, m.in. w utworze Yankee Bayonet na płycie The Crane Wife The Decemberists.

    Dyskografia

    • Laura Veirs (1999)
    • The Triumphs and Travails of Orphan Mae (2001, reedycja 2005)
    • Troubled by the Fire (2003)
    • Lore of Ears (2004, live)
    • Carbon Glacier (2004)
    • Year of Meteors (2005)
    • Saltbreakers (2007)
    • EP Two Beers Veirs (2008)
    • July Flame (2010)
    • Tumble Bee: Laura Veirs Sings Folk Songs for Children (2011)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform