Las Ketchup

  • Las Ketchup – hiszpański zespół muzyczny nominowany do Latin Grammy Awards grający muzykę pop, flamenco i chill out utworzony w 2002 w Kordobie w Hiszpanii. Zanim Rocío dołączyła do grupy, trzy siostry odniosły sukces światowym hitem Aserejé zwanym również The Ketchup Song.

    Nazwa zespołu odnosi się do pseudonimu artystycznego "El Tomate" (hiszp. pomidor), który od wielu lat nosi ojciec członkiń zespołu, a zarazem gitarzysta flamenco - Juan Manuel Muñoz.

    Skład zespołu

    • Pilar Gabriella Muñoz (ur. 10 lipca 1978)
    • Lola Sangria Muñoz (ur. 6 maja 1980)
    • Lucia Maria Muñoz (ur. 17 kwietnia 1983)
    • Rocío Muñoz (dołączyła w 2006)

    Kariera

    Największym przebojem Las Ketchup pozostaje - nagrany w 2002 - utwór Aserejé/The Ketchup Song, który w tym samym roku stał się światowym przebojem i hitem wakacji. W 2006 roku dołączyła do nich czwarta siostra, Rocío. W 2006 grupa wzięła udział w finale Konkursu Piosenki Eurowizji, zajmując 21 miejsce. Ich pierwszy album sprzedał się w 12 milionach kopii, ale drugi nie powtórzył już tego sukcesu.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2002 - Las Hijas del Tomate (pol. "Córki Pomidora")
    • 2006 - Un Blodymary

    Single

    • 2002 - Aserejé/The Ketchup Song
    • 2002 - Kusha las payas
    • 2006 - Un Bloodymary

    Nagrody

    • 2002 'Ondas awards'
      • Nowy, najlepszy artysta/grupa
    • 2003 Billboard Latinos awards
      • Najlepszy pop album z nowej generacji ("Las Hijas Del Tomate")
      • Najbardziej tropikalna piosenka grana w duecie lub w grupie ("The Ketchup Song" (Aserejé))
    • 2003 Record Fair MIDEM (Cannes)
      • Najlepszy nowy artysta/grupa
    • 2003 Amigo Awards
      • Najlepszy nowy zespół
      • Najlepszy nowy artysta
    • 2004 Record fair MIDEM (Cannes)
      • Najlepiej sprzedający się album w kraju i w Europie ("Las Hijas Del Tomate")

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform