Rick Wakeman

  • Rick Wakeman (ur. 18 maja 1949 roku w Perivale, Middlesex, Wielka Brytania) – wirtuoz pianista znany z występów z progresywnymi grupami The Strawbs i Yes oraz z owocnej kariery solowej. Rick Wakeman gra na całej gamie instrumentów klawiszowych od akustycznych fortepian, klawesyn i klawikord, przez instrumenty elektromechaniczne do elektronicznych. Długa kariera Ricka Wakemana obejmuje takie style i gatunki jak symfoniczny rock, art rock, new age, neo-klasyka, muzyka filmowa i rock chrześcijański.

    Wakeman ma dwóch synów: Adama i Olivera, którzy również są muzykami.

    Dyskografia

    • 1971 Piano Vibrations
    • 1973 The Six Wives of Henry VIII
    • 1974 Journey to the Centre of the Earth
    • 1974 The Myths & Legends of King Arthur
    • 1975 Lisztomania
    • 1976 No Earthly Connection
    • 1977 Rick Wakeman's Criminal Record
    • 1977 White Rock
    • 1979 Animal Showdown
    • 1979 Rhapsodies
    • 1980 I'm so Strait I'm Weirdo
    • 1981 The Burning
    • 1981 1984
    • 1982 Rock n Roll Prophet
    • 1983 Cost of Living
    • 1983 G'ole
    • 1984 Crimes of Passion
    • 1985 Live at Hammersmith
    • 1985 Lytton's Diary
    • 1985 Silent Nights
    • 1986 Country Airs
    • 1987 The Family Album
    • 1985 The Gospels
    • 1988 Time Machine
    • 1988 A Suite of Gods
    • 1988 Zodiaque
    • 1989 Black Knigts at the Court of Ferdinant IV
    • 1989 Sea Airs
    • 1990 In the Beginning
    • 1990 Night Airs
    • 1990 Phantom Power
    • 1991 2000 AD Into the Future
    • 1991 Affrican Beach
    • 1991 Softsword
    • 1991 The Classical Connection
    • 1991 Aspirant Sunrise
    • 1991 Aspirant Sunshadows
    • 1991 Aspirant Sunset
    • 1991 Rock n Roll Prophet Plus
    • 1991 Country Airs
    • 1993 No Expense Spared
    • 1993 The Classical Connection 2
    • 1993 Wakeman with Wakeman
    • 1993 The Heritage Suite
    • 1993 Prayers
    • 1993 Unleashing The Tethred One
    • 1994 Lure of the Wild
    • 1994 Live on the Test
    • 1995 Cirque Surreal
    • 1995 Rick Wakeman i Concert
    • 1995 The Private Collection
    • 1995 The Piano Album
    • 1995 Romance of Victorian Age
    • 1995 The Seven Wonders of the World
    • 1995 Visions
    • 1996 Orisons
    • 1996 Vignettes
    • 1996 The Word and Music
    • 1996 Can You Hear Me?
    • 1996 Tapestries
    • 1996 The New Gospels
    • 1996 Fields of Green
    • 1996 Voyage
    • 1996 Welcome a Star
    • 1996 Tribute
    • 1997 Simply Acoustic – The Music
    • 1997 The Piano Tour Live
    • 1998 Themes
    • 1999 Official Live Bootleg
    • 1999 Stella Bianca all corte de re Ferdinando
    • 1999 Return To The Centre Of The Earth
    • 1999 The Natural World Trilogy
    • 1999 White Rock II
    • 1999 The Art in Music Trilogy'
    • 2000 Preludes to a Century
    • 2000 Chronicles of Man
    • 2000 Christmas Variations
    • 2000 Rick Wakeman Live in Concert 2000
    • 2000 Morning Has Broken'
    • 2001 Classical Variation'
    • 2001 Out of Blue
    • 2001 Two Sides of Yes
    • 2002 The Wizard and the Forest of All Dreams
    • 2001 The Yes Piano Variations
    • 2002 Treasure Chest (8 CD)
    • 2002 Wakeman & Cousins – Hummingbird
    • 2003 Out There
    • 2006 Retro
    • 2007 Retro 2
    • 2007 Live at the BBC
    • 2009 The Six Wives of Henry VIII: Live at Hampton Court Palace

    Wybrana filmografia

    • "Lisztomania" (jako Thor, 1975, film fabularny, reżyseria: Ken Russell)[2]
    • "Moog" (2004, film dokumentalny, reżyseria: Hans Fjellestad)[3]
    • "Blood on the Turntable" (2004, film dokumentalny, reżyseria: Steve Crabtree)[4]
    • "Shameful Secrets of the 70s" (2005, film dokumentalny, reżyseria: Mike Griffiths)[5]
    • "The Wonderful World of Whiteley" (2005, film dokumentalny, reżyseria: John Piper)[6]
    • "Grumpy Old New Year" (2006, film dokumentalny, reżyseria: Judith Holder)[7]
    • "Amazing Journey: The Story of The Who" (2007, film dokumentalny, reżyseria: Paul Crowder, Murray Lerner, Parris Patton)[8]
    • "Countdown: One Last Consonant Please, Carol" (2008, film dokumentalny, reżyseria: Derek Hallworth)[9]
    • "Prog Rock Britannia" (2009, film dokumentalny, reżyseria: Chris Rodley)[10]
    • "Forever Young: How Rock 'n' Roll Grew Up" (2010, film dokumentalny, reżyseria: Chris Rodley)[11]
    • "David Bowie: Five Years" (2013, film dokumentalny, reżyseria: Francis Whately)[12]

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform