Trivium

  • Trivium – amerykańska grupa muzyczna założona w 1999 roku w Orlando na Florydzie. Wykonywana przez zespół muzyka określana jest jako thrash metal, heavy metal, melodic death metal, groove metal, metalcore oraz metal progresywny. Liderem formacji oraz autorem wszystkich tekstów jest Matthew Kiichi Heafy – Amerykanin pochodzenia japońskiego.

    Nazwa grupy wywodzi się z języka łacińskiego. Trivium w okresie późnej starożytności oraz średniowiecza było, obok quadrivium, podgrupą siedmiu sztuk wyzwolonych. Obejmowało trzy nauki: gramatykę, retorykę oraz logikę. Członkowie zespołu uznają, że obrazuje to ich zainteresowanie różnymi gatunkami muzycznymi.

    Trivium nagrało sześć albumów studyjnych. Zespół słynie z dużej liczby występów. 12 czerwca 2006 roku brytyjski magazyn „Metal Hammer” na gali Golden God Awards uznał grupę za najlepiej koncertujący zespół w bieżącym roku. Tego samego dnia Matt Heafy otrzymał tytuł „Golden God”, a Travis Smith wygrał w kategorii „najlepszy perkusista”. Zespół wystąpił w Polsce pięć razy.

    Ostatni album studyjny formacji, Vengeance Falls, został wydany 15 października 2013 roku przez wytwórnię płytową Roadrunner Records.

    Historia

    Początki (1999-2002)

    Grupa została założona w 1999. Jakiś czas później został zaproszony do domu lokalnego perkusisty Travisa Smitha mieszczącego się w Altamonte Springs na Florydzie. Obecny był tam również basista Jarred Bonaparte, który wraz z Lewterem grał przez kilka lat w różnych cover bandach. Muzycy wspólnie ćwiczyli utwór „For Whom the Bell Tolls” Metalliki. Smith chciał, by zespół wykonał tę kompozycję podczas szkolnego konkursu „Battle of the Bands”. W trakcie trwania zawodów Trivium wykonało jeszcze jeden cover oraz dwa własne utwory. Jakiś czas później zespół zdobył drugie miejsce podczas lokalnego wydarzenia „Indiefest”.

    W roku 2000 doszło do zmian w składzie formacji. Po kilku występach w lokalnych klubach Lewter opuścił grupę z powodu różnic muzycznych. Wypowiedź Heafy’ego pochodząca z 2006 roku na temat pierwszych występów:

    W 2001 roku zespół wszedł do studia by nagrać pierwsze demo. Na płycie znalazły się trzy utwory. Jakiś czas później Jarred Bonaparte został poproszony przez pozostałych członków formacji o opuszczenie grupy.

    24 maja 2002 roku Trivium wystąpiło na Orlando Metal Awards. Heafy otrzymał nagrodę dla najlepszego gitarzysty heavymetalowego.

    Ember to Inferno (2003-2004)

    W lutym 2003 roku została wydana płyta zatytułowana po prostu Trivium (znana również jako Blue Demo. Wypowiedź Heafy’ego pochodząca z 2006 roku na temat albumu:

    Pochodzący z płyty utwór „If I Could Collapse the Masses” pojawił się na kompilacji dołączonej do pewnego magazynu muzycznego. Kompozycję usłyszał Monte Conner z wytwórni płytowej Roadrunner Records. Jakiś czas później zadzwonił do członków zespołu i stwierdził, że jest zainteresowany tworzoną przez nich muzyką. Trivium wkrótce zarejestrowało ścieżki na demo zawierające trzy nowe utwory.

    W styczniu 2004 roku zespół zrealizował teledysk do utworu „Like Light to the Flies”. Wideoklip wraz z nagranym wcześniej materiałem demo został wysłany do Connera. W październiku zespół rozpoczął rejestrowanie ścieżek na nowy album studyjny. Proces ten trwał aż do stycznia następnego roku.

    Ascendancy (2005)

    15 marca 2005 roku odbyła się premiera płyty zatytułowanej Ascendancy. Opinia Heafy’ego pochodząca z 2006 roku na temat albumu:

    24 maja odbył się pierwszy koncert Trivium w Polsce. Zespół wystąpił w warszawskim klubie Proxima w ramach trasy koncertowej Roadrunner Roadrage 2005. Tego samego dnia zagrały również grupy Still Remains oraz 3 Inches of Blood. Do końca roku Trivium nagrało teledyski do utworów: „Pull Harder on the Strings of Your Martyr”, „A Gunshot to the Head of Trepidation” oraz „Dying in Your Arms”. Każda z kompozycji została wydana również jako singel.

    The Crusade (2006-2007)

    W styczniu 2006 roku opublikowany został teledysk do utworu „Dying in Your Arms”. 5 kwietnia ukazało się kolejne wydanie brytyjskiego czasopisma „Kerrang!”. Na dołączonej do numeru płycie znalazła się, wykonana przez Trivium, interpretacja utworu „Master of Puppets” zespołu Metallica. Heafy zapytany o to, czy nowy album przebije poprzednią płytę zespołu, Ascendancy:

    Wydawnictwo uplasowało się na 25. pozycji listy Billboard 200 z liczbą 31 tysięcy egzemplarzy sprzedanych w ciągu pierwszego tygodnia w Stanach Zjednoczonych.

    Rok 2007 Trivium spędziło koncertując na całym świecie. Po występach w Japonii, Australii i Nowej Zelandii zespół wrócił do Ameryki Północnej, gdzie grał z takimi formacjami jak Gojira, Lamb of God oraz Machine Head. Corey Beaulieu został zaproszony przez lidera kanadyjskiej grupy Annihilator, Jeffa Watersa, do gościnnego udziału podczas nagrywania płyty Metal. Na wydanym w kwietniu albumie pojawiło się solo gitarowe w wykonaniu muzyka Trivium (utwór „Kicked”).

    Shogun (2008-2010)

    Zespół zakończył nagrywanie materiału na nową płytę w czerwcu 2008 roku. Ścieżki zarejestrowano w Nashville, stolicy stanu Tennessee słynącej z muzyki country. Za miksowanie odpowiedzialny był Colin Richardson, współpracujący wcześniej z grupami Fear Factory oraz Machine Head. W ramach promocji nadchodzącej płyty zrealizowany został teledysk do utworu „Down from the Sky”. Corey Beaulieu na temat muzyki zawartej na płycie:

    W trakcie pierwszego tygodnia sprzedano 24 tysięcy kopii albumu w samych Stanach Zjednoczonych. Płyta zajęła 23. miejsce na liście Billboard 200.

    27 stycznia 2009 odbyła się premiera teledysku do utworu „Throes of Perdition”.

    4 lutego 2010 roku zespół ujawnił na swojej stronie internetowej, iż Nick Augusto został mianowany oficjalnym członkiem grupy.

    In Waves (od 2011)

    2 stycznia 2011 roku zespół wszedł do studia w celu nagrania piątego albumu studyjnego. Opinia Heafy’ego na temat nowego materiału:

    9 czerwca grupa wystąpiła na Download Festival.

    12 stycznia 2012 roku Trivium, wraz z zespołem In Flames, wyruszyło w trasę koncertową obejmującą Stany Zjednoczone oraz Kanadę. 21 lutego odbył się ostatni występ w jej ramach.

    Vengeance Falls (2013)

    W styczniu 2013 roku, Paolo Gregoletto umieścił zdjęcia zespołu podczas prób. Produkcją nowego materiału zajął się David Draiman (znany jako wokalista grupy Disturbed). Pierwszy utwór z nadchodzącego albumu "Brave this Storm", został zaprezentowany publiczności 28 czerwca na festiwalu Rock The City Bucharest, w Rumunii. 3 dni później oficjalna wersja audio była dostępna za darmo, na stronie zespołu. Pierwszy singiel "Strife", miał swoją premierę na żywo 1 sierpnia na Resurection Fest at Viveiro w Hiszpanii. Premiera albumu ma odbyć się 15 października 2013 roku. Trivium w ramach trasy koncertowej wystąpili w Polsce na dwóch koncertach, kolejno 11 i 12 sierpnia w Warszawie , supportował ich rodzimy Frontside. 8 maja 2014 r. zespół rozstał się z dotychczasowym perkusistą Nickiem Augusto. Obecnie funkcję perkusisty pełni techniczny grupy, Mat Madiro.

    Muzyka

    Muzykę Trivium charakteryzują liczne gitarowe partie solowe, które pojawiają się w niemal każdym utworze. Wokal występuje w postaci czystego śpiewu oraz growlu. Autorem wszystkich tekstów formacji jest Matt Heafy. Na przestrzeni lat styl muzyki wykonywanej przez Trivium nieustannie się zmieniał.

    14 października 2003 roku ukazał się debiutancki album Trivium zatytułowany Ember to Inferno. Podczas komponowania muzyki na płytę członkowie zespołu czerpali inspiracje od grup wykonujących melodic death metal (In Flames, Dark Tranquillity, At the Gates) oraz thrash metal (Slayer, Metallica, Testament). Heafy nie krył również swojego zainteresowania nurtem metalcore (Killswitch Engage, Lamb of God, Between the Buried and Me). Na oficjalnej stronie internetowej niemieckiej grupy Dew-Scented pojawił się odnośnik do portalu Trivium. Ktoś z zespołu określił formację z Florydy jako „melodic death metalcore”. Muzykom z Trivium spodobała się ta kategoria.

    15 marca 2005 roku został wydana płyta zatytułowana Ascendancy. Utwory z albumu nie odbiegały stylistycznie od materiału z poprzedniej płyty. Muzyka została określona jako połączenie gatunków takich jak thrash metal, metalcore, metal progresywny oraz melodic death metal.

    W 2006 roku kojarzenie kwartetu z nurtem metalcore zaczęło spotykać się z ostrą krytyką ze strony muzyków.

    Wydany 30 września 2008 roku album Shogun spotkał się z przychylnymi recenzjami krytyków muzycznych. Teksty na płycie inspirowane są głównie mitologią grecką oraz, w mniejszym stopniu, japońską. Jest to pierwszy album Trivium, którego nie wyprodukował Jason Suecof.

    9 sierpnia 2011 ukazała się piąta płyta studyjna na grupy. Na In Waves grupa zdecydowała się powrócić do stylu reprezentowanego na dwóch pierwszych albumach.

    Instrumentarium

    Gitarzyści Trivium korzystają ze wzmacniaczy i kolumn głośnikowych firm Marshall oraz Peavey. Opinia Heafy’ego na temat gitary:

    Corey Beaulieu otrzymał gitarę nazwaną Dean CBV 1122. Instrument posiada mahoniowy korpus, palisandrową podstrunnicę oraz klucze Grover. Gitara została wyposażona w dwa przetworniki typu humbucker: standardowy pickup „Nostalgia” marki Dean przy gryfie oraz „The Ascension” przy mostku. Muzycy używali gitar firmy Dean Guitars do końca roku 2008. Beaulieu na temat zrezygnowania z instrumentów przedsiębiorstwa:

    Paolo Gregoletto korzysta z gitar basowych marki B.C. Rich. Jak stwierdził, do podjęcia takiego wyboru zainspirował go Nikki Sixx – basista grupy Mötley Crüe.

    Nick Augusto gra na perkusjach marki Pearl. W skład zestawu z serii Masterworks używanej przez muzyka wchodzą dwa bass drums 22x18 cali; tom-tomy 10x8 cali, 12x9 cali; floor tomy 16x16 cali, 18x16 cali. Druga z używanych przez muzyka konfiguracji, Reference Pure, zawiera dodatkowo werbel 14x6,5 cali.

    Muzycy

    Obecny skład zespołu

    • Matt Heafy – śpiew, gitara (od 1999)
    • Corey Beaulieu – gitara, śpiew (od 2003)
    • Paolo Gregoletto – gitara basowa, śpiew (od 2004)
    • Mat Madiro - perkusja (od 2014)

    Byli członkowie zespołu

    • Brad Lewter – śpiew (1999-2000)
    • Matt Shuler – gitara (2000)
    • Jarred Bonaparte – gitara basowa (1999-2001)
    • Richie Brown – gitara basowa (2001)
    • George Moore – gitara (2003)
    • Brent Young – gitara (2000-2001), gitara basowa (2001-2004)
    • Mike Poggione – gitara basowa (2004)
    • Travis Smith – perkusja (1999-2009)
    • Nick Augusto - perkusja (2009-2014)

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Ember to Inferno (2003)
    • Ascendancy (2005)
    • The Crusade (2006)
    • Shogun (2008)
    • In Waves (2011)
    • Vengeance Falls (2013)

    Bibliografia

    • Tylda Ciołkosz. Trivium – Objawienie. „Metal Hammer”. 10/2006, s. 23. Dariusz Świtała. Metal Mind Productions Sp. z o.o.. ISSN 1231-9759 (pol.). 
    • Jordan Babula. Trivium. „Teraz Rock”. 10/2006, s. 52. Wiesław Weiss. AD Music S.A.. ISSN 1730-394X (pol.). 
    • Joel McIver. Trivium. „Magazyn Gitarzysta”. 1/2009, s. 27. Sławomir Sobczak. AVT Korporacja sp. z o.o.. ISSN 1895-3832 (pol.). 

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform