East 17

  • East 17 – brytyjski boysband założony w 1991 roku w Londynie. Kwartet wykonywał melodyjną kombinację popu, muzyki dancefloor i hip-hopu. Jego popularność w Wielkiej Brytanii ustępowała jedynie popularności Take That. Zespół tworzyli Brian Harvey, Tony Mortimer, John Hendy i Terry Colldwell. Grupa debiutowała w 1992 roku singlem "House of Love", który gwałtownie wdarł się do UK Top Ten. Już rok później ukazał się longplay "Walthamstow", który pomimo krytyki zyskał wielki entuzjazm u wielbicieli. Drugi album grupy "Steam", nagrany został w roku 1995, ale nie zyskał takiej popularności jak pierwszy. Kolejny LP "Up All Night" zawierał po raz pierwszy utwory autorstwa całej czwórki.

    Po trzy utwory każdego członka zespołu tworzyły chaotyczną całość, która przepadła na liście przebojów. Zaraz po wydaniu albumu doszło do skandalu, bohaterem którego był Brian Harvey. Wokalista podczas wywiadu radiowego zachwalał spożywanie tabletek ecstasy. W efekcie został wyrzucony z zespołu, co doprowadziło w okresie późniejszym do odejścia Tony Mortimera i absolutnego wykluczenia utworów zespołu ze wszystkich stacji radiowych. W roku 1996 grupa wydała kompilację "Around the World: The Journey So Far". Po rozpoczęciu solowej działalności przez Harveya pod koniec lat 90. East 17 przestał działać. Harvey nie odniósł sukcesu, a w ostatnich latach było o nim głośno z powodu narkotykowego uzależnienia, problemami ze zdrowiem. W roku 2007, pod wpływem reaktywacji Take That doszło do spotkania czwórki i prób celem powrotu na scenę. Po zadowalającym koncercie w Londynie, przychylnych recenzjach fanów i krytyki oraz pierwszych ofertach kontraktowych na nowy album powrót zespołu został anulowany z powodu kłótni na linii Mortimer/Harvey. W 2010 r zespół powrócił do prac nad nowym albumem w składzie Tony, Terry i John. Na początku 2011 do grupy dołączył Blair Dreelan, który zastąpił dotychczasowego frontmana Briana Harveya. Zespół w maju podpisał kontrakt płytowy z wytwórnią FOD Records.Po 17 latach przerwy zespół w kwietniu wyda nowy album 'Dark light'.

    Dyskografia

    • (1993) Walthamstow
    • (1994) Steam
    • (1995) Up All Night
    • (1996) Around The World Hit Singles: The Journey So Far
    • (1998) Resurrection (jako E-17)
    • (2005) The Very Best of East Seventeen
    • (2006) East 17 - The Platinum Collection
    • (2010) Stay Another Day: The Very Best Of [Double CD]
    • (2012) Dark light

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform