Type O Negative

  • Type O Negative - amerykańska grupa muzyczna wykonująca muzykę z pogranicza doom i gothic metalu. Powstała w 1990 roku w Nowym Jorku. W 2010 roku po śmierci lidera Type O Negative - Petera Steele'a grupa została rozwiązana.

    Muzycy

    Ostatni skład zespołu

    • Peter Steele (zmarły) - śpiew, gitara basowa, gitara, instrumenty klawiszowe (1990-2010)
    • Kenny Hickey - gitara prowadząca, gitara rytmiczna, śpiew (1990-2010)
    • Josh Silver - instrumenty klawiszowe, śpiew (1990-2010)
    • Johnny Kelly - perkusja, śpiew (1994-2010)

    Byli członkowie

    • Sal Abruscato - perkusja, śpiew (1990-1993)

    Historia

    Początek Type O Negative wiąże się z grupami Fallout oraz Carnivore, które były poprzednimi zespołami Petera Steela. Podczas jednego z ostatnich koncertów Carnivore, muzyk już brał pod uwagę założenie nowego zespołu i gdy w 1990 roku grupa rozpadła się, wkrótce potem, po namowach przyjaciela i perkusisty Sala Abruscato, powstał zespół Subzero.

    W 1991 roku ukazał się debiutancki album zespołu zatytułowany Slow Deep and Hard. Album zatytułowany Bloody Kisses spotkał się z pozytywnym przyjęciem ze strony krytyków muzycznych oraz wysokim nakładem w Stanach Zjednoczonych. W tekstach zespół nawiązał do takich zagadnień jak seks, chrześcijaństwo, śmierć, a także wampiryzm. W ramach promocji zostały zrealizowane teledyski do utworów "Black No.1" i "Christian Woman".

    Mimo wielkiego sukcesu Bloody Kisses, latem tego samego roku z zespołu odszedł Sal Abruscato, którego zastąpił Johnny Kelly. W nowym składzie muzycy koncertowali przez kolejne dwa lata, towarzysząc m.in. takim zespołom jak Pantera, Danzig, Godflesh, Nine Inch Nails, Queensrÿche oraz Mötley Crüe.

    W roku 2002 Peter wystąpił gościnnie na płycie niemieckiej piosenkarki Doro Pesch na jej płycie "Fight" w piosence "Descent", zaś Kenny'emu i jego żonie Bonnie urodziło się dziecko.

    Na nowy album fani musieli czekać aż do 19 marca 2007 roku.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Slow Deep and Hard (1991)
    • Bloody Kisses (1993)
    • October Rust (1996)
    • World Coming Down (1999)
    • Life Is Killing Me (2003)
    • Dead Again (2007)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform