Redemption

Shadows Fall

  • Shadows Fall – amerykańska grupa heavy metalowa pochodząca ze Springfield w stanie Massachusetts, założona w 1995.

    Charakterystyka

    Shadows Fall jest jednym z niewielu współczesnych zespołów, którego teksty są inspirowane filozofią Wschodu.

    Według Matta Bachanda, nazwa zespołu pochodzi od tytułu komiksu publikowanego we wczesnych latach dziewięćdziesiątych.

    Wokalista grupy, Brian Fair jest wegetarianinem.

    Historia

    Początki (1995-1997)

    Grupę Shadows Fall założyli w 1995 roku Jonathan Donais i Matt Bachand, wraz z pomocą Adama Dutkiewicza. Shadows Fall koncertowali w rejonie Nowej Anglii otwierając występy takich zespołów jak Fear Factory czy Cannibal Corpse.

    Somber Eyes to the Sky (1997-1999)

    Młody zespół nagrał swój pierwszy studyjny album zatytułowany Somber Eyes to the Sky, wydany 30 listopada 1997 pod szyldem Lifeless Records.

    Of One Blood (2000)

    Drugi album grupy, Of One Blood został nagrany w 2000 roku i wydany przez wytwórnię Century Media Records. Na wydawnictwo składały się również nagrane ponownie utwory pochodzące z Somber Eyes to the Sky. W 2001 David Germain postanowił opuścić zespół z powodu swoich zmagań z alkoholizmem, zaś jego miejsce zajął były perkusista Stigmaty Jason Bittner.

    The Art Of Balance (2001-2003)

    Następnie grupa wydała EP Deadworld (2001) oraz kompilację Fear Will Drag You Down (2002), po czym z powodu częstych porównań do innych zespołów wykonujących Gothenburg melodic death metal, Shadows Fall postanowili zmienić styl i poszukać własnego brzmienia.

    The War Within (2004-2006)

    Czwarty album grupy The War Within ukazał się 21 września 2004. Był to pierwszy album grupy, który pojawił się na liście Billboard 200 na miejscu 20, a w zestawianiu Top Independent zajął pierwsze miejsce.

    Pierwsze DVD grupy The Art of Touring (Drunk & Shitty in Every City) ukazało się w listopadzie 2005. Wydawnictwo zawiera koncert grupy, zakulisowe zdjęcia oraz sześć teledysków. Ostatnie wydawnictwo nagrane dla Century Media Records, kompilacja zatytułowana Fallout from the War ukazało się 13 czerwca 2006. Album wydano jako kompilacja utworów grupy i zadebiutował na 83 miejscu Billboard 200. Na wydawnictwo składały się utwory nagrane podczas sesji do The War Within, które nie znalazły sie w finalnej wersji albumu, strony b oraz covery.

    Threads Of Life (2007-2008)

    Następnie Shadows Fall podpisali kontrakt z wytwórnią Atlantic Records (celem dystrybucji albumów na terenie Stanów Zjednoczonych) oraz z Roadrunner Records (z myślą o dystrybucji międzynarodowej). Nagrodę zdobył wówczas utwór grupy Slayer, "Eyes of the Insane".

    Shadows Fall odbyli trasę promującą album Threads of Life, włączając w to występy na Jägermeister tour z takimi zespołami jak Stone Sour i Lacuna Coil.

    W międzyczasie grupa wydała kompilację Seeking the Way: The Greatest Hits (2007) podsumowującą twórczość w ramach Century Media oraz EP-kę Forevermore (2008).

    Retribution, Fire from the sky (2009-2014)

    15 września 2009 Shadows Fall wydali swój szósty album Retribution pod szyldem swojej własnej wytwórni Everblack Industries, którą założyli przy wydawnictwach zrzeszonych przy Warner Music Group: ILG, Ferret Music i ChannelZERO Entertainment. W Wielkiej Brytanii płytę wydano nakładem Spinefarm Records. Producentem był Chris "Zeuss" Harris. Jason Bittner na temat nowego materiału mówił: "Piosenki są bardziej mroczne, bardziej gniewne... dużo ciężkich brzmień, duszo szalonych gitar, i DUŻO miejsca dla mnie żeby się zabawić. Nie mam wątpliwości, że to będzie mój najlepszy materiał jak do tej pory, i jestem winien chłopakom ten materiał za ich niesamowite riffy." Pod koniec 2009 roku zespół wystąpił na trasie 'Shock & Raw' obejmującą północna Amerykę razem z 2Cents, Otep i Five Finger Death Punch.

    W październiku 2010 Shadows Fall wydali DVD z materiałem na żywo, pt. Madness In Manila (Shadows Fall Live In The Philippines 2009).

    W 2010 gitarzyści grupy Jonathan Donais i Matt Bachand stworzyli projekt muzyczny pod nazwą Dead Of Night (jego członkami są także były perkusista Shadows Fall, Unearth i Seemless, Derek Kerswill; wokalista Jason Witte (ex-Goaded) i basista Jeff Fultz (ex-Seemless).

    W styczniu 2013 gitarzysta grupy, Jon Donais został członkiem koncertowym zespołu Anthrax.

    Skład

    • Brian Fair – śpiew (2000-obecnie)
    • Jonathan Donais – gitara prowadząca, wokal wspierający (1995-obecnie)
    • Matt Bachand – gitara rytmiczna, wokal wspierający (1995-obecnie)
    • Paul Romanko – gitara basowa (1995-obecnie)
    • Jason Bittner – perkusja (2002-obecnie)
    • Brian Fair, 2014

    • Paul Romanko, 2014

    • Matt Bachand, 2014

    • Jon Donais, 2014

    • Philip Labonte – śpiew (1995–1999)
    • David Germain – perkusja (1995–2001)
    • Adam Dutkiewicz – perkusja (1996)
    • Derek Kerswill – perkusja (2001–2002)

    Dyskografia

    Demo

    • 1996: Mourning A Dead World

    Minialbumy

    • 1997: To Ashes
    • 2001: Deadworld
    • 2005: Live in Japan
    • 2008: Forevermore

    Ścieżka dźwiękowa

    • Zdjęcia Ginger – kanadyjski horror filmowy z 2000 roku w reżyserii Johna Fawcetta. Wykorzystano w nim utwór "Of One Blood"[33].

    Wideografia

    Teledyski

    • 2002: Thoughts Without Words
    • 2002: Destroyer Of Senses
    • 2002: The Idiot Box
    • 2004: The Power Of I And I
    • 2004: What Drives The Weak
    • 2004: Enlightened By The Cold
    • 2005: Inspiration On Demand
    • 2006: In Effigy
    • 2007: Redemption
    • 2007: Burning The Lives
    • 2007: Another Hero Lost
    • 2008: Forevermore
    • 2009: Still I Rise

    Nominacje do nagród

    • Grammy Award w kategorii Best Metal Performance – "What Drives the Weak" (2006)[13]
    • Grammy Award w kategorii Best Metal Performance – "Redemption" (2008)[17]

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform