Ibhabhalazi

Miriam Makeba

  • Miriam Makeba (ur. 4 marca 1932 w Johannesburgu, zm. 10 listopada) – południowoafrykańska piosenkarka, znana także jako "Mama Africa".

    Życiorys

    Wychowała się w Sophiatown, przedmieściu Johannesburga. We wczesnych latach 60. XX wieku, z powodów politycznych wyjechała z RPA ze swoim zespołem i osiedliła się w USA. Stała się jednym z symboli walki z apartheidem. Do rodzinnego kraju wróciła w 1990 po uwolnieniu z więzienia Nelsona Mandeli. Jej pierwszym mężem był południowoafrykański trębacz Hugh Masekela. Z powodu działalności politycznej jej drugiego męża – Stokely Carmichaela – musiała opuścić USA i przeniosła się na zaproszenie prezydenta Sekou Toure do Gwinei.

    W 1968 otrzymała Pokojową Nagrodę im. Daga Hammarskjölda.

    W 1988 opublikowała autobiografię pt. Miriam – My Story.

    Kariera muzyczna

    Karierę muzyczną rozpoczęła w 1953 w najsłynniejszym zespole południowoafrykańskim The Manhattan Brothers. W Stanach Zjednoczonych początkowo współpracowała z Harrym Belafonte.

    Wydała album Pata Pata.

    W 1966 zdobyła (jako pierwsza Afrykanka) nagrodę Grammy.

    Dyskografia

    • Miriam Makeba (1960)
    • The World of Miriam Makeba (1963)
    • The Voice of Africa (1964)
    • Makeba Sings (1965)
    • An Evening With Belafonte/Makeba (1965)
    • The Magic of Makeba (1966)
    • The Magnificent Miriam Makeba (1966)
    • All About Miriam (1967)
    • Pata Pata (1967)
    • Makeba! (1968)
    • Keep Me in Mind (1970)
    • A Promise (1974)
    • Country Girl (1978)
    • Comme Une Symphonie D'Amour (1979)
    • Sangoma (1988)
    • Welela (1989)
    • Eyes on Tomorrow (1991)
    • Sing Me a Song (1993)
    • Homeland (2000)
    • Reflecting (2003)
    • Miriam Makeba - Forever (2006)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform