Gallows

  • Gallows (pol. Szubienica) – angielski zespół grający muzykę hardcore punk założony w 2005 roku. Ich debiutancka płyta pt. Orchestra of Wolves została wydana w Stanach Zjednoczonych przez niezależną wytwórnie płytową Epitaph Records. Niedawno też grupa podpisała kontrakt z wytwórnią Warner Bros.

    Historia

    Zespół powstał w 2005 roku w brytyjskim mieście Hemel Hempstead, założony został przez Franka Cartera (wokal) i Laurenta Barnarda (gitara). Grupa nazwała się Gallows (Szubiennica), gitarzysta wytłumaczył, że nazwa ma obrazować ich mroczne poczucie humoru.Dodał jeszcze, że nie chodzi im o wieszanie ludzi.

    Na koncerty w 2007 zespół objechał takie znane festiwale jak South by Southwest, Download Festival czy Reading Festival gdzie kolega Franka Cartera zrobił mu tatuaż na oczach widowni. Grupa wzięła też udział w trasie Taste of Chaos.

    Przyszłość

    W wywiadzie dla NME, Frank Carter zaznaczył, że zespół rozpadnie się po 2009 roku (po 5 latach wspólnego grania) i skomentował to tak:

    Jak zaznaczył również wokalista nagrają następny album, a może nawet trzeci

    Wyróżnienia

    Grupa wygrała w 2007 roku nagrodę Kerrang! Award for best British Newcomer

    Ich singel In The Belly of a Shark został użyty w grze komputerowej Guitar Hero III: Legends of Rock.

    Zespół nakręcił wideo do piosenki Staring At The Rude Bois w oryginale wykonywał ją brytyjski zespół punkowy The Ruts. Teledysk był puszczany w MTV2. Był to pierwszy singel Gallows, który znalazł się w angielskiej liście Top 40 (dokładnie na 31 miejscu) 25 listopada 2007 roku.

    Gallows został nominowany do nagrody Metal Hammer awards w kategorii Best Live Band.

    Skład

    Aktualny skład

    • Wade MacNeil – wokal (od 2011)
    • Laurent Barnard – gitara (od 2005)
    • Stuart Gili-Ross – gitara basowa (od 2005)
    • Lee Barratt – perkusja (od 2005)

    Byli członkowie

    • Frank Carter – wokal (2005-2011)
    • Paulo Laventure – gitara (2005)
    • Steph Carter – gitara (od 2005-2013)

    Dyskografia

    Studyjne

    • Orchestra of Wolves (2006)
    • Grey Britain (2009)
    • Gallows (album) (2012)

    Dema i EP

    • Demo (2005) (CDR)
    • Demo (2007) (7" Reissue)
    • Gallows/November Coming Fire Split 7"

    Single

    • Abandon Ship
    • In the Belly of a Shark
    • Staring At The Rude Bois
    • Just Because You Sleep Next to Me Doesn't Mean You're Safe

    Linki zewnętrzne

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform