Tom Waits

  • Thomas Alan Waits (ur. 7 grudnia 1949 w Pomona) – amerykański wokalista, kompozytor, instrumentalista, autor tekstów, poeta i aktor.

    Biografia

    Choć twórczość Waitsa zaliczana jest do rocka, to w jego muzyce krzyżują się wpływy jazzu, bluesa, folku, rock and rolla i tradycyjnego popu.

    Tom Waits gra na instrumentach klawiszowych, gitarze, akordeonie oraz wielu niekonwencjonalnych instrumentach jak np. przypominający ksylofon chamberlin. Na początku kariery (głównie przed wydaniem albumu Swordfishtrombones w 1983 roku) śpiewał najczęściej przy akompaniamencie sekcji jazzowych. Później, wraz z rozwojem ogólnej koncepcji muzycznej, brzmienie jego utworów zaczęło być bardziej rockowo-eksperymentalne. O jego albumie Rain Dogs jeden z krytyków napisał, że "był on tym punktem ostatecznej przemiany Waitsa z ekscentrycznego piosenkarza w prawdziwie dziwnego piosenkarza".

    Bardzo charakterystyczną cechą muzyki Waitsa jest jego niski głos. Śpiewa on swoje własne bardzo osobiste, melancholijne, gorzkie w wymowie, cyniczne i często zakrapiane czarnym humorem poezje. Często są inspirowane literackimi dokonaniami przedstawicieli amerykańskiej literatury beat, zwłaszcza Jacka Kerouaca i Charlesa Bukowskiego. Sukcesy występów artysty charakteryzujące się kameralną teatralnością skłoniły Waitsa do spróbowania szczęścia w zawodzie aktora. Zagrał najczęściej epizodyczne, charakterystyczne role w kilku filmach, zyskując dobre recenzje krytyków. Tom Waits komponuje również muzykę filmową. Także niektóre z jego piosenek zostały wykorzystane w filmowych produkcjach. Współpracował m.in. z takimi reżyserami jak: Francis Ford Coppola, Jim Jarmusch, Robert Altman, Hector Babenco, Terry Gilliam.

    Waits jest od 1980 roku żonaty z Kathleen Brennan (wcześniej był związany z Rickie Lee Jones). Ma troje dzieci: córkę Kellesimone i synów Casey'a Xaviera i Sullivana.

    Zawsze wolał nagrywać dla małych wytwórni. Gdy jakaś stawała się „zbyt duża” przenosił się do innej. Nigdy nie wystąpił w reklamie, co uważa za poniżające dla artysty. Nie zgodził się też na wielokrotne próby użycia jego muzyki w jakiejkolwiek z nich. Ma za to na koncie kilka wygranych pozwów o nielegalne użycie jego muzyki w celach komercyjnych, m.in. z Frito Lay, Audi, Oplem.

    W Polsce dotychczas wydano dwie biografie tego artysty (na rynku angielskim i amerykańskim jest ich kilka). Są to, wydana w Krakowie w 1995 roku, książka Patricka Huphiersa To fortepian jest pijany, nie ja... i pozycja Dzikie lata. Muzyka i mit Toma Waitsa napisana przez Jaya S. Jacobsa (Wydawnictwo Dolnośląskie 2007 r.).

    Wiosną 2000 roku Tom Waits wystąpił w Polsce, w Sali Kongresowej.

    Waits jest członkiem tajnego stowarzyszenia znanego jako Sons of Lee Marvin.

    Dyskografia

    Kompilacje

    • 1983 Anthology of Tom Waits (Elektra)
    • 1986 Asylum Years
    • 1991 The Early Years, Volume One
    • 1993 The Early Years, Volume Two
    • 1998 Beautiful Maladies: The Island Years
    • 2001 Used Songs 1973-1980

    Jako producent

    • 1999 Extremely Cool Chucka E. Weissa
    • 2001 Wicked Grin Johna Hammonda

    Współpraca i jako sideman

    • 1991 Sailing the Seas of Cheese, Primus: Waits śpiewa w utworze Tommy the Cat
    • 1993 Jesus Blood Never Failed Me Yet, Gavin Bryars: Waits występuje gościnnie jako wokalista
    • 1999 Antipop, Primus: Waits śpiewa i gra na melotronie w utworach Intro i Coattails of a Dead Man
    • 2000 Helium, Tin Hat Trio: Waits występuje gościnnie w utworze Helium Reprise
    • 2001 It's A Wonderful Life, Sparklehorse: Waits śpiewa w utworze "Dog Door"
    • 2004 The Ride Los Lobos: Waits śpiewa w utworze "Kitate"
    • 2004 The Late Great Daniel Johnston różni artyści: Waits śpiewa utwór Johnstona "King Kong"
    • 2008? Such Unlikely Covers – Elvis Costello z Tomem Waitsem wykonują wspólnie 04.10.1986 w Los Angeles I Forgot More Than You'll Ever Know

    Tribute albumy

    • 1995 Temptation, Holly Cole
    • 1995 Step Right Up, różni artyści
    • 2000 New Coat of Paint, różni artyści
    • 2001 Wicked Grin, John Hammond
    • 2003 Piosenki Toma Waitsa, Kazik Staszewski
    • 2004 Step Right Up: The Songs of Tom Waits, różni artyści
    • 2008 Anywhere I Lay My Head, Scarlett Johansson
    • 2008 Female Tribute to Tom Waits, różni artyści

    Filmografia

    • 1978 debiut filmowy jako 'Mumbles' w filmie Paradise Alley.
    • 1982 ścieżka dźwiękowa do filmu Ten od serca (One from the Heart) Francisa Forda Coppoli. Nominacja do Oskara za najlepszy temat muzyczny.
    • 1983
      • Buck Merrill w filmie Outsiderzy (The Outsiders).
      • Bennie w Rumble Fish.
    • 1984
      • rola spetryfikowanego człowieka na karnawale w Chłopcu z marmuru (The Stone Boy).
      • Irving Stark w Cotton Club.
    • 1986 główna rola Zacka w Poza prawem (Down by Law).
    • 1987
      • Rudy The Kraut w Chwastach (Ironweed).
      • Al Silk w Candy Mountain.
    • 1989
      • 'Punch & Judy Man' w Niedźwiedź: Miejska bajka (Bearskin: An Urban Fairytale).
      • główna rola Kenny'ego w Strach ma wielkie oczy (Cold Feet).
      • głos DJ-a radiowego w Mystery Train
      • kompozytor muzyki do filmu Morze miłości (Sea of Love)
    • 1990 rola w filmie Dwóch Jake'ów (The Two Jakes).
    • 1991
      • Wolf w Zabawa w Boga (At Play in the Fields of the Lord).
      • żebrak – weteran wojenny w filmie Fisher King.
      • napisał temat do filmu Noc na Ziemi (z Kathleen Brennan).
      • Monte w Przyjaciele w Queens (Queens Logic).
    • 1992
      • kompozytor (z Kathleen Brennan) piosenek do filmu Serce Ameryki (American Heart).
      • R.M. Renfield w Drakuli.
    • 1993
      • pojawił się w rozmowie z Iggy Popem w Coffee and Cigarettes: Somewhere In America.
      • Earl Piggott w Na skróty (Short Cuts).
    • 1996
      • dwa utwory ("The Fall of Troy" i "Walk Away" autorstwa Toma Waitsa i Kathleen Brennan) na ścieżce dźwiękowej do filmu Przed egzekucją (Dead Men Walking)[4].
      • piosenka "Little Drop of Poison" (autorzy: Tom Waits i Kathleen Brennan) na w ścieżce dźwiękowej Koniec przemocy (The End of Violence)[5].
    • 1999 Superbohaterowie (Mystery Men) rola drugoplanowa
    • 2004 kompozytor (z Kathleen Brennan) na ścieżce dżwiękowej do Shrek 2
    • 2005 ksiądz-tułacz w filmie Domino
    • 2005 utwór (" All The World is Green" autorstwa Toma Waitsa i Kathleen Brennan) na ścieżce dźwiękowej do filmu Życie ukryte w słowach (Vida secreta de las palabras, La)
    • 2006 Kneller w filmie Tamten świat samobójców (Wristcutters: A Love Story)
    • 2009 Mr. Nick (Szatan) w filmie Parnassus: Człowiek, który oszukał diabła (The Imaginarium of Doctor Parnassus)
    • 2010 inżynier w filmie Księga ocalenia (The Book of Eli)
    • 2012 Zachariah - seryjny morderca w filmie 7 psychopatów (7 Psychopaths)

    Trasy koncertowe

    • 1973 Closing Time
    • 1974-1975 The Heart Of Saturday Night
    • 1975-1976 Small Change
    • 1977 Foreign Affairs
    • 1978-1979 Blue Valentine
    • 1980-1982 Heartattack and Vine
    • 1985 Rain Dogs
    • 1987 Big Time
    • 1999 Get Behind The Mule Tour
    • 2004 Real Gone Tour
    • 2008 Glitter and Doom Tour

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform