Falling Down (Single Video)

Scarlett Johansson

  • Scarlett Ingrid Johansson (ur. 22 listopada 1984 w Nowym Jorku) – amerykańska aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna, również wokalistka. Laureatka nagrody BAFTA dla najlepszej aktorki drugoplanowej za rolę w filmie Między słowami oraz nagrody Tony za drugoplanową rolę w sztuce A View from the Bridge.

    Zaczynała od gry w reklamówkach. W wieku 8 lat zapisała się na zajęcia aktorskie do szkoły Lee Strasberga. Gdy miała 8 lat zadebiutowała w spektaklu Sophistry wystawianym w Playwright's Horizons na off-Broadwayu. Poważniejsze propozycje zaczęła otrzymywać w wieku 10 lat. Przełomem jednak okazał się rok 1998, kiedy to zagrała u boku Roberta Redforda w Zaklinaczu koni. Od tamtego momentu pojawia się na ekranach regularnie, odnosząc większe i mniejsze sukcesy. W 2005 została nagrodzona przez magazyn FHM jako najseksowniejsza kobieta na świecie. W 2006 roku została uznana za najpiękniejszą gwiazdę wszech czasów w rankingu HoldBackTime.com.

    27 września 2008 roku wyszła za mąż za Ryana Reynoldsa, aktora i producenta filmów, jednakże na początku 2011 roku para rozwiodła się. 1 października 2014 roku została żoną Romain Dauriac

    Biografia

    Scarlett Johansson urodziła się 22 listopada 1984 roku w Nowym Jorku, w rodzinie żydowskiej. Jej ojciec, architekt Karsten Johansson, pochodzi z Danii, jest synem Ejnera Johanssona, pisarza, scenarzysty i reżysera. Rodzina matki aktorki, Melanie Sloan – producentki filmowej, pochodzi z Białorusi. Scarlett Johansson ma starszą siostrę Vanessę (również aktorkę), dwóch braci: Adriana i Huntera oraz przyrodniego brata, Christiana (z drugiego małżeństwa jej ojca). Kształcenie w kierunku aktorstwa rozpoczęła w Professional Children's School na Manhattanie, którą ukończyła w 2002 roku.

    Pierwsze role podejmowała już w dzieciństwie. Na ekranie zadebiutowała w filmie Małolat z 1994 roku, wkrótce po tym, jak matka zaczęła zabierać ją na castingi. Po kilku rolach zagranych w późnych latach 90., Johansson zyskała rozgłos i uznanie krytyki za sprawą swojej kreacji w Zaklinaczu koni z 1998 roku, gdzie zagrała u boku Roberta Redforda. Trzy lata później wystąpiła w obrazie Ghost World – tu również zebrała bardzo pozytywne opinie. Pierwsze znaczące wyróżnienie przyniosła młodej aktorce znakomita rola w Między słowami Sofii Coppoli za który to film otrzymała nagrodę na międzynarodowym festiwalu filmowym w Wenecji w 2003 roku. Niedługo później Scarlett została podwójnie nominowana do Złotych Globów (za rolę dramatyczną – Dziewczyna z perłą oraz za rolę w Między słowami). Identyczne nominacje otrzymała z rąk Brytyjskiej Akademii Filmowej (BAFTA), która przyznała jej nagrodę za rolę w Między słowami.

    W czerwcu 2004 roku została zaproszona do członkostwa w Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej. W tym samym roku zagrała w filmach Egzamin dojrzałości, W doborowym towarzystwie i Lokatorce (za który otrzymała swoją trzecią nominację do Złotego Globu). Przez pewien czas Scarlett brała udział w przygotowaniach do filmu Mission: Impossible III, ale nie wystąpiła w nim z powodu niezgodności harmonogramów. Media jednak nieoficjalnie podawały, że powodem rezygnacji Scarlett mogły być kłótnie z Tomem Cruise'em. Rolę Scarlett przejęła Keri Russell.

    W lipcu 2005 roku aktorka wystąpiła u boku Ewana McGregora w swojej pierwszej roli w filmie akcji, Wyspa. Następnym filmem Johansson był dramat Woody'ego Allena, Wszystko gra, za który otrzymała swoją czwartą w życiu nominację do Złotego Globu, w kategorii najlepszej aktorki drugoplanowej.

    Kolejny film Allena ze Scarlett Johansson, Scoop - Gorący temat, wszedł na ekrany 28 lipca 2006 roku. W tym samym roku pojawiła się też na ekranach w czarno-białym filmie Briana De Palmy pt. Czarna Dalia, do którego zdjęcia zrealizowano w Los Angeles i Bułgarii. Aktorka przyznała, że jako fanka reżysera bardzo chciała z nim pracować, chociaż przyznała również, że była fizycznie nieprzystosowana do roli. Jej kreację oceniono dwojako. Serwis CNN na swojej stronie internetowej odnotował, że Johanson wchłania atmosferę tamtych czasów jak tlen; tymczasem inne głosy krytyków mówiły o źle obsadzonej roli.

    20 października 2006 miała miejsce premiera thrillera Prestiż.

    19 maja 2008 roku ukazał się jej debiutancki album, Anywhere I Lay My Head, składający się z coverów utworów Toma Waitsa i jednego autorskiego utworu. David Bowie zaśpiewał w chórkach w dwóch piosenkach na tej płycie. Bowie jest pełen uznania dla nagranej przez Scarlett płyty: "To naprawdę dobre kawałki Toma Waitsa, a Scarlett wykonuje je w sposób niesamowicie mistyczny tworząc nastrój przywołujący atmosferę książek Margery Latimer i Jeanette Winterson" – napisał rockman na swojej oficjalnej stronie internetowej.

    Album ten został 23. najlepszym albumem roku według New Musical Express, lecz jednocześnie najgorszym albumem roku według Entertainment Weekly. Rok 2010 przyniósł aktorce rolę w Iron Manie 2, gdzie wcieliła się w postać Czarnej Wdowy, szpiega i przyszłego współpracownika tytułowego bohatera. Aktorka występowała również na scenie teatralnej, w sztuce A View from the Bridge, za który otrzymała nagrodę Tony dla najlepszej aktorki drugoplanowej.

    Życie prywatne

    27 września 2008 roku wyszła za mąż za aktora i producenta filmowego Ryana Reynoldsa, jednak po dwóch latach związku para zdecydowała się na rozwód.

    1 października 2014 roku wzięła ślub z Romain Dauriac (ur.1982). 4 września 2014 powitali na świecie swoje pierwsze dziecko- córkę Rose Dorothy.

    Filmografia

    • 1994: Małolat (North) jako Laura Nelson
    • 1995: W słusznej sprawie (Just Cause) jako Katie Armstrong
    • 1996: Manny i Lo (Manny & Lo) jako Amanda
    • 1996: Randka na moście (If Lucy Fell) jako Emily
    • 1997: Alex - sam w domu (Home Alone 3) jako Molly Pruitt
    • 1997: Skok w miłość (Fall) jako mała dziewczynka
    • 1998: Zaklinacz koni (The Horse Whisperer) jako Grace MacLean
    • 1999: Braciszek świnka (My Brother the Pig) jako Kathy Caldwell
    • 2001: Człowiek, którego nie było (The Man Who Wasn't There) jako Birdy Abundas
    • 2001: Ghost World jako Rebecca
    • 2001: Amerykańska rapsodia (An American Rhapsody) jako Suzanne w wieku 15 lat
    • 2002: Atak pająków (Eight Legged Freaks) jako Ashley Parker
    • 2003: Między słowami (Lost in Translation) jako Charlotte
    • 2003: Dziewczyna z perłą (Girl With a Pearl Earring) jako Griet
    • 2004: Porządna kobieta (A Good Woman) jako Meg Windermere
    • 2004: Egzamin dojrzałości (The Perfect Score) jako Fransesca Curtis
    • 2004: Lokatorka (A Love Song for Bobby Long) jako Pursy Will
    • 2004: SpongeBob Kanciastoporty (The SpongeBob SquarePants Movie) jako Mindy (głos)
    • 2004: W doborowym towarzystwie (In Good Company) jako Alex Foreman
    • 2005: Wszystko gra (Match Point) jako Nola Rice
    • 2005: Wyspa (The Island) jako Jordan Dwa Delta / Sarah Jordan
    • 2006: Scoop - Gorący temat (Scoop) jako Sondra Pransky
    • 2006: Czarna Dalia (The Black Dahlia) jako Kay Lake
    • 2006: Prestiż (The Prestige) jako Olivia Wenscombe
    • 2007: Niania w Nowym Jorku (The Nanny Diaries) jako Annie Braddock
    • 2008: Kochanice króla (The Other Boleyn Girl) jako Maria Boleyn
    • 2008: Vicky Cristina Barcelona jako Cristina
    • 2008: Spirit - Duch Miasta (The Spirit) jako Silken Floss
    • 2009: Kobiety pragną bardziej (He's Just Not That Into You) jako Anna
    • 2010: Iron Man 2 jako Natalie Rushman / Natasha Romanoff / Czarna Wdowa
    • 2011: Kupiliśmy zoo (We Bought a Zoo) jako Kelly
    • 2012: Hitchcock jako Janet Leigh
    • 2012: Avengers (The Avengers) jako Natasha Romanoff / Czarna Wdowa
    • 2013: Pod skórą (Under the Skin) jako Laura
    • 2013: Don Jon jako Barbara Sugarman
    • 2013: Ona (Her) jako Samantha (głos)
    • 2014: Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz (Captain America: The Winter Soldier) jako Natasha Romanoff / Czarna Wdowa
    • 2014: Szef (Chef) jako Molly
    • 2014: Lucy jako Lucy
    • 2015: Avengers: Age of Ultron jako Natasha Romanoff / Czarna Wdowa
    • 2016: The Jungle Book jako Kaa (głos)
    • 2016: Captain America: Civil War jako Natasha Romanoff / Czarna Wdowa
    • 2016: Hail, Caesar!
    • 1995: Klient (The Client) jako Jenna Halliwell
    • 2005-2006: Robot Chicken jako Amy / różne role (głos)
    • 2009: Saturday Night Live jako Lexi
    • 2014: HitRECord on TV jako Olivia (nowela "Two Player Game")
    • 2015: Assassin Banana jako Różowa pani (głos)
    • 2009: Zakochany Nowy Jork (New York, I Love You, nowela "Scarlett Johansson")

    Nagrody

    • 1999: Zaklinacz koni (nominacja) Nagroda Młodych – najlepsza aktorka
    • 2001: Ghost World – najlepsza drugoplanowa rola kobieca FF-Toronto
    • 2002: Amerykańska rapsodia Nagroda Młodych – najlepsza aktorka
    • 2003: Między słowami Nagroda specjalna – najlepsza aktorka MFF -Wenecja
    • 2004: Między słowami (nominacja) Nagroda Młodych – najlepsza aktorka
    • 2004: Między słowami (nominacja) MTV Movie Award – przełomowy występ
    • 2004: Dziewczyna z perłą' (nominacja) Złoty Glob – najlepsza aktorka w dramacie
    • 2004: Między słowami (nominacja) Złoty Glob – najlepsza aktorka w musicalu lub komedii
    • 2004: Między słowami BAFTA – najlepsza główna rola kobieca
    • 2004: Dziewczyna z perłą (nominacja) BAFTA – najlepsza rola kobieca
    • 2005: W doborowym towarzystwie (nominacja) Nagroda Młodych – najlepsza aktorka dramatyczna
    • 2005: Lokatorka (nominacja) Złoty Glob – najlepsza aktorka w dramacie
    • 2006: Wszystko gra (nominacja) Złoty Glob – najlepsza aktorka drugoplanowa
    • 2010: A View from the Bridge Nagroda Tony − najlepsza aktorka drugoplanowa w sztuce

    Przypisy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform