Bobby McFerrin

  • Bobby McFerrin (ur. 11 marca 1950 w Nowym Jorku) – amerykański wokalista jazzowy. Wykonuje utwory a cappella i z akompaniamentem, solo, jak i z zespołem. Zajmuje się również beatboxem. Spośród wielu muzyków, z którymi współpracował, należy wymienić pianistę Chicka Coreę i wiolonczelistę Yo-Yo Ma.

    Najbardziej znanym utworem McFerrina jest piosenka Don't Worry, Be Happy z płyty Simple Pleasures, która pojawiła się w filmie Koktajl z Tomem Cruise’em i znajdowała się na pierwszym miejscu listy przebojów (muzyki popularnej) w USA.

    W swojej pracy artystycznej wykorzystuje motywy ludowe, zwłaszcza w zakresie kompozycji i sposobów emisji głosu. Charakterystycznym elementem aranżacji u Bobby’ego McFerrina jest wydobywanie dźwięków o charakterze perkusyjnym poprzez uderzenia w swoje ciało (zobacz też: beatbox).

    Jest synem zmarłego w 2006, znanego śpiewaka operowego Roberta McFerrina Sr.

    Występy w Polsce

    Wystąpił w Polsce 21 lipca 2002 r. na improwizowanym koncercie zamykającym XI edycję festiwalu Warsaw Summer Jazz Days. Na własne życzenie występował z towarzyszeniem nieznanych mu wcześniej, a zaproszonych przez organizatorów, polskich artystów: Grupy MoCarta, Orkiestry z Chmielnej, Motion Trio oraz Adama Pierończyka.

    W trakcie koncertu zaprosił na scenę 16 osób (ostatecznie weszło ich więcej), z których powstał 4-głosowy chór. Na zakończenie do jego akompaniamentu publiczność odśpiewała pieśń Ave Maria Bacha-Gounoda. McFerrin odtwarzał wokalnie partię organów.

    29 kwietnia 2010 wystąpił w Zabrzu, gdzie na scenie pojawił się również Marcin Wyrostek. 30 kwietnia 2010 roku wystąpił na festiwalu Gaude Mater w Częstochowie.

    4 lipca 2012 r. wystąpił w Sali Kongresowej z towarzyszeniem wokalnego Trio WeBe-3, a planowany na następny dzień koncert w Hali Orbita we Wrocławiu został odwołany.

    W 2013 roku wystąpił w roli gospodarza koncertu McFerrin+ (w ramach festiwalu Solidarity of Arts) w Gdańsku.

    Dyskografia

    • Bobby McFerrin (1982)
    • The Voice (1984)
    • Spontaneous Inventions (1985)
    • Elephant’s Child (1987)
    • Don’t Worry, Be Happy (1988)
    • Simple Pleasures (1988)
    • Play (1990)
    • How the Rhino Got His Skin/How the Camel Got His Hump (1990)
    • Medicine Music (1990)
    • Many Faces of Bird (1991)
    • Hush (1991)
    • Sorrow Is Not Forever (1994)
    • Paper Music (1995)
    • Bang! Zoom (1995)
    • The Mozart Sessions (1996)
    • Circlesongs (1997)
    • Don’t Worry, Be Happy! (1997)
    • Mouth Music (2001)
    • Beyond Words (2002)
    • Vocabularies (2010)
    • SpiritYouAll (2013)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform