Gianna Nannini

  • Gianna Nannini (ur. 14 czerwca 1956 w Sienie) — włoska piosenkarka rockowa. Autorka tekstów piosenek.

    Urodziła się w Sienie (Toskania, Włochy). Jest starszą siostrą kierowcy Formuły 1, Alessandra Nanniniego. Pobierała naukę gry na pianinie w Turynie oraz kompozycji muzyki w Mediolanie.

    Jej pierwszym hitem był w 1979 r. singel America z albumu California, który puszczano w kilku krajach europejskich. Jej popularność we Włoszech rozpoczęła się w 1984 r. wraz z ukazaniem się jej szóstego albumu (Puzzle). Album ten znalazł się na szczycie list przebojów ("top 10") we Włoszech, Niemczech, Austrii i Szwajcarii.

    Występowała w wideoklipie Fotoromanza (reż. Michelangelo Antonioni), wygrała kilka nagród muzycznych i rozpoczęła europejską trasę koncertową, uczestnicząc m.in. w Montreux Jazz Festival. W 1986 r. jej piosenka Bello e impossibile stała się dużym przebojem i przyniosła jej kolejne nagrody we Włoszech, Niemczech, Austrii i Szwajcarii. W 1987 r. wydała składankę Maschi e altri, która sprzedała się w ponad milionie egzemplarzy.

    W 1990 r. razem z Edoardo Bennato śpiewała oficjalny hymn piłkarskich Mistrzostw Świata w 1990 r., Un'estate italiana.

    W 1994 r. ukończyła studia wyższe na kierunku filozofia na Uniwersytecie w Sienie. Rok później wzięła udział w proteście, zorganizowanym przez Greenpeace we francuskiej ambasadzie w Rzymie, przeciwko francuskiemu rządowi w związku z próbami nuklearnymi na Mururoa.

    W 2004 r. wydała składankę swoich najlepszych przebojów, nagrywając je ponownie. Album Perle zawiera w większości jej stare utwory w nowych aranżacjach. Przy nagrywaniu płyty współpracowali Christian Lohr (pianino, także współproducent) oraz kwartet smyczkowy w składzie: Vincenzo di Donna (pierwsze skrzypce), Luigi de Maio (drugie skrzypce), Gerardo Morrone (altówka) i Antonio di Franca (wiolonczela). Z tą orkiestrą Gianna Nanini odbyła trasę koncertową Perle-tour w Europie Środkowej w 2004-2005 r.

    W lutym 2006 r. ukazał się album "Grazie" piosenka Sei nell'anima osiągnęła szczyt jednej z włoskich list przebojów. Latem 2006 r. koncertowała z tą płytą po całych Włoszech. Innym przebojem z tej płyty stał się utwór IO.

    We wrześniu 2006 r. w duecie z Andrea Bocelli nagrała singel Ama Credi E Vai.

    Udział Gianny można odnaleźć także w solowym albumie Sanctuary Alexandra Hacke'a (utwór Per Sempre Butterfly).

    W roku 2007 występowała jako support dla amerykańskiego zespołu Bon Jovi podczas ich europejskiej trasy koncertowej. W roku 2007 ukazała się płyta "Pia" oraz w latach 2007/2008 składanka najlepszych 30 utworów "GiannaBest" W latach 2007-2008 jej single Meravigliosa creatura oraz Aria zostały użyte, w wersjach akustycznych, w reklamach telewizyjnych Fiata Bravo.

    Na początku 2009 roku ujrzał światło dzienne krążek "Gianna Dream-Solo i Sogni Sono Veri",przy tej płycie Gianna współpracowała po raz kolejny z Willem Malonem.Pierwszy singiel z tej płyty " Attimo" jak i kolejne "Maledetto Ciao" i "Sogno" okazały się wielkimi hitami. Na początku grudnia 2009 r. ukazał się singiel z piosenką "Salvami" gdzie Gianna zaśpiewała razem z Giorgią.Piosenka od razu znalazła się na szczytach list przebojów. 26 listopada 2010 roku Gianna w wieku 54 lat urodziła swoje pierwsze dziecko - Penelopę Jane. 3 grudnia 2010 roku ukazał się singiel "Ogni Tanto" promujący nowa płytę pod tytułem " Io E Te" która ukazała się 11.01.2011roku.

    Dyskografia

    • Gianna Nannini (1976)
    • Una radura (1978)
    • California (1979)
    • G.N. (1981)
    • Sconcerto Rock (1981, ścieżka dźwiękowa)
    • Latin Lover (1982)
    • Puzzle (1984)
    • Tutto Live (1985, live)
    • Profumo (1986)
    • Maschi e altri (1987, kompilacja)
    • Malafemmina (1988)
    • Scandalo (1990)
    • Giannissima (1991, live)
    • X Forza E X Amore (1993)
    • Dispetto (1995)
    • Bomboloni (1996, kompilacja)
    • Cuore (1998)
    • Momo (2002, ścieżka dźwiękowa)
    • Aria (2002)
    • Perle (2004 kompilacja w wersji akustycznej)
    • Grazie (2006)
    • Pia (2007)
    • GiannaBest(2007/2008)
    • Ama, Credi e Vai (2006) duet z Andrea Bocelli
    • Giannadream SOLO I SOGNI SONO VERI (2009)
    • Io e Te (2011)
    • Inno (2013)
    • Hitalia (2014)

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform