Hot Chip

  • Hot Chip – brytyjski zespół grający muzykę z gatunku electro pop, synth pop.

    Hot Chip został założony w 2000 roku, chociaż muzycy Alexis Taylor i Joe Goddard pracowali już ze sobą wcześniej, od 1991 roku.

    W 2009 roku zespół został nominowany do nagrody Grammy w kategorii Najlepsze nagranie muzyki tanecznej za utwór Ready for the Floor.

    Członkowie:

    • Alexis Taylor – śpiew, syntezator, gitara, perkusja, instrumenty klawiszowe
    • Joe Goddard – śpiew, syntezator, perkusja
    • Owen Clarke – gitara, gitara basowa, syntezator
    • Al Doyle – gitara, syntezator, perkusja (gra także w zespole LCD Soundsystem)
    • Felix Martin – automat perkusyjny, syntezator

    Dyskografia

    Albumy

    • 2004 – Coming on Strong
    • 2006 – The Warning
    • 2008 – Made in the Dark
    • 2010 – One Life Stand
    • 2012 – In Our Heads

    Single

    • 2004 – Playboy
    • 2006 – Over and Over
    • 2006 – Boy from School
    • 2006 – Colours
    • 2007 – Shake a Fist
    • 2008 – Ready for the Floor
    • 2008 – One Pure Thought
    • 2010 – One Life Stand
    • 2010 – I Feel Better
    • 2012 – Night & Day
    • 2012 – How Do You Do?
    • 2012 – Don't Deny Your Heart

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform