Raised Fist

  • Raised Fist – szwedzki zespół hardcore założony w 1993.

    Historia

    Pomysł na nazwę zespołu wziął się od słów piosenki "Know Your Enemy" zespołu Rage Against the Machine: "Born with an insight and a raised fist...". Nurt muzyczny zespołu był inspirowany przez zespoły old school hardcore punku takie jak Gorilla Biscuits, Youth of Today i większości sceny muzycznej w Norrland. Z czasem zaczęli tworzyć własny styl z wpływami black metalu, death metalu, old schoolhardcore punka i rock'n'rolla.

    W kwietniu 2009 roku zespół zaczął nagrywać swój piąty studyjny album w Dug Out Studio i Misty Studios w Uppsali przy współpracy z producentami Daniel Bergstrand i Örjan i Erik Sjölander Örnkloo. Daniel Bergstrand wcześniej produkował albumy In Flames i Meshuggah. Zespół w lecie 2009 roku grał na festiwalach Raised Fist Peace & Love, Riot West Coast w Szwecji oraz Provinssirock w Finlandii.

    Najnowszy album, "Veil of Ignorance" został wydany 7 września 2009. Album ten w pierwszym tygodniu znalazł się na 22 miejscu szwedzkiej listy przebojów oraz zajął 29 miejsce w Finlandii. Album "Veil of Ignorance" został także nominowany w 2009 do nagrody Grammy w kategorii tegorocznego hard rock.

    Członkowie

    Aktualni członkowie

    • Alexander "Alle" Hagman dawniej Rajković – wokal
    • Marco Eronen – gitara
    • Daniel Holmgren – gitara
    • Matte Modin – perkusja
    • Andreas "Josse" Johansson – gitara basowa

    Byli członkowie

    • Oskar Karlsson – perkusja
    • Peter "Pita" Karlsson – perkusja
    • Petri "Pecka" Rönnberg – gitara
    • "Peson" – gitara

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Fuel (1998)
    • Ignoring the Guidelines (2000)
    • Dedication (2002)
    • Sound of the Republic (2006)
    • Veil of Ignorance (2009)[1]

    EP

    • You're Not Like Me (1994)
    • Stronger Than Ever (1996)

    Kompilacje

    • Heartattack Vol. 1: Burning Heart Compilation (Disc 2)
    • Watch Your Step (2001)
    • Punk-O-Rama 6
    • Cheap Shots 1,2,3,4
    • Punk-O-Rama Vol. 8

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform