Beautiful Loser

William Control

  • William Control - amerykański zespół grający muzykę elektroniczną, który swoją działalność rozpoczął w 2008 roku, jako poboczny projekt wiL'a Francisa - wokalisty zespołu Aiden. Założyciel podpisał kontrakt z Victory Records i wydał dwa albumy (Hate Culture i Noir) oraz EP (Novus Ordo Seclorum). Trzeci pełny album zatytułowany Silentium Amoris został wydany 2 kwietnia 2012 roku.

    Historia

    Wil Francis założył zespół William Control ponieważ chciał stworzyć muzykę, która różniłaby się od jego drugiego zespołu - Aiden. W 2008 roku zespół wydał debiutancki album Hate Culture, który - jak wiL Francis wyjaśnił w wywiadzie do magazynu "Kerrang!" - opowiada historię mężczyzny - Williama Control'a - i jego ostatniej nocy na Ziemi, ponieważ chce popełnić samobójstwo. Album osiągnął najwyższy poziom na 12 miejscu "Billboard Electronic Albums" oraz na miejscu 43 "Heatseekers". Do singla "Beautiful Loser" z debiutanckiej płyty, został nagrany teledysk.

    Pod koniec 2008 roku William Control koncertował z Escape The Fate na ich trasie koncertowej "This War Is Ours". W 2009 Wil Francis rozpoczął pracę nad nowym albumem William Control, zatytułowanym "Noir"

    Magazyn "Alt Press" uznał (przez Victory Records), że album ukaże się 1 czerwca, jednak później Will oficjalnie przesunął datę premiery na 8 czerwca. Wkrótce powstał teledysk do pierwszego singla Noir: "I'm Only Human Sometimes", który wyciekł do Internetu 3 tygodnie przed premierą albumu.

    13 lipca wydał ścieżkę "Eleonora" (napisany przez Edgara Allana Poe) w iTunes. Później ogłoszony został "The Tell Tale Heart" na 13 września, "The Oval Portrait" - 15 października, a "The Raven" na 30 października. Tekst do każdego napisał Edgar Allan Poe.

    W dniu 29 listopada 2011 roku, William Control ogłosił, poprzez swoją osobistą stronę internetową, iż ukaże się nowy 5-ścieżkowy EP pod tytułem Novus Ordo Seclorum (EP). Tego samego dnia wydał nową książkę "Prose and Poems".

    26 stycznia 2012 roku na portalu Facebook zapowiedziany został tytuł trzeciego albumu pełnometrażowego Silentium Amoris, który ukazał się 2 kwietnia 2012 roku. Teledysk do pierwszego singla Silentium Amoris - "Kiss Me Judas", został wydany 26 czerwca 2012 za pośrednictwem serwisu You Tube.

    15 maja 2012 roku, William ogłosił na swojej stronie na Facebooku, że w 2012 roku odbędzie się tournee w Stanach Zjednoczonych.

    Członkowie zespołu

    Główny członek:

    • wiL Francis - wokal, pianino, keyboard, syntezator, programowanie

    Współpracownicy:

    • Nick Wiggins - gitara basowa, boczny wokal
    • Kenneth Fletcher - gitara
    • Keef West - bębny, perkusja

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Hate Culture (2008)
    • Noir (2010)
    • Novus Ordo Seclorum (EP) (2011)
    • Silentium Amoris (2012)

    Single

    • "Beautiful Loser" (2008)
    • "I'm Only Human Sometimes" (2010)
    • "Eleonora" (2010)
    • "The Tell-Tale Heart" (2010)
    • "The Oval Portrait" (2010)
    • "The Raven" (2010)
    • "New World Order (A New Kind Of Faith)" (2011)
    • "Kiss Me Judas" (2012)

    Soundtracki

    • Piła V (2008) - "Strangers"
    • Underworld: Rise of the Lycans (2009) - "Deathclub" (feat. Matt Skiba) (Wes Borland/Renholdër Remix)
    • Underworld: Przebudzenie (2012) - "The Posthumous Letter"

    Linki zewnętrzne

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform