Madball

  • Madball – amerykańska grupa muzyczna wykonująca hardcore założona w 1988 roku. Grupa pochodzi z miasta Nowy Jork w stanie Nowy Jork i jest jednym z czołowych reprezentantów tzw. stylu NYHC (New York Hard Core).

    Historia

    Wokalista zespołu Freddy Cricien jest przyrodnim bratem Rogera Mireta z legendarnego zespołu hardcore - Agnostic Front. Jako młody chłopak po raz pierwszy został wprowadzony na scenę podczas koncertu przez starszego brata, który podał mu do ręki mikrofon.

    Wraz z zespołami Agnostic Front, Vietnom, Bulldoze, Resistance i H2O, Madball tworzy część tzw. DMS Crew (Demonstrating My Style). Cricien oraz Hoya są także członkami grupy Hazen Street (wspólnie z muzykami grupy H2O i Cro-Mags). Sam Cricien tworzy także indywidualnie muzykę rapową - w 2009 roku wydał solowy album pt. Catholic Guilt.

    Muzycy

    • Freddy Cricien – śpiew (od 1988)
    • Mitts – gitara elektryczna (od 2002)
    • Hoya Roc – gitara basowa (od 1993)
    • Mike Justian - perkusja (w trasie) (od 2011)
    • Vinnie Stigma – gitara elektryczna
    • Matt Henderson – gitara elektryczna
    • Rob Rosario – gitara elektryczna
    • Roger Miret – gitara basowa
    • Will Shepler – perkusja
    • John Lafata – perkusja
    • Darren Morgenthaler – perkusja
    • Rigg Ross – perkusja
    • Mackie Jayson – perkusja
    • Ben Dussault – perkusja
    • Jay Weinberg – perkusja
    • Igor Wouters - perkusja

    Dyskografia

    • Set It Off (1994)
    • Demonstrating My Style (1996)
    • Look My Way (1998)
    • Hold It Down (2000)
    • Legacy (2005)
    • Infiltrate the System (2008)
    • Empire (2010)
    • Hardcore Lives (2014)
    • Ball Of Destruction (1989), wydane ponownie wraz z 14 dodatkowymi utworami w 1996
    • Droppin’ Many Suckers (1992)
    • N.Y.H.C. EP (2004)
    • Rebellion (2012)
    • The Worldwide Tribute to the Real Oi!, Lied Violence in Our Minds (Last-Resort-Cover, 2000)
    • The Best of Madball (2003)

    Teledyski

    • "Down By Law" (1995)[3]
    • "Pride" (1996)[4]
    • "Tightrope" (2003, reż. DoneRightDigital.com)[5]
    • "Heavenhell" (2005)[6]
    • "Infiltrate the System" (2007, reż. Kevin Custer)[7]
    • "All or Nothing" (2011)[8]
    • "The Beast" (2012)[9]
    • "Born Strong" (2014)[10]
    • "Doc Marten Stomp" (2014)[11]

    Gościnne występy

    Freddy Cricien pojawił się gościnnie na wydawnictwach innych zespołów:

    • Fear Factory - w utworze bonusowym "Your Mistake" na limitowanej edycji płyty Demanufacture (1995)
    • H2O – w utworze "Guilty By Association" na płycie F.T.T.W. (1999)
    • Agnostic Front – w utworze "So Pure To Me" na płycie Another Voice (2004)
    • Terror – w utworze "Find My Way" na płycie One With The Underdogs (2004)
    • Sick of It All – w utworze "Forked Tongue" na płycie Death to Tyrants (2006)
    • Icepick - w utworze "Real Recognizes Real" na płycie Violent Epiphany (2006)
    • H2O – w utworze "A Thin Line" na płycie Nothing To Prove (2008)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform