Chris Isaak

  • Chris Joseph Isaak (ur. 26 czerwca 1956 w Stockton, Kalifornia) – amerykański muzyk i aktor.

    Biografia

    Życie prywatne

    Isaak urodził się w Stockton, w stanie Kalifornia. Jest synem Dorothy (z domu Vignolo), zatrudnionej w fabryce chipsów i Joe Isaaka, kierowcy podnośnika widłowego. Isaak ma dwóch starszych braci - Nicka i Jeffa.

    Kariera muzyczna

    Isaak podpisał kontrakt z wytwórnią Warner Bros. Records w roku 1984 na nagranie pierwszego albumu Silvertone. Dwa utwory z tej płyty - "Gone Ridin'" i "Livin' for Your Lover" - zostały użyte w filmie Blue Velvet w reżyserii Davida Lyncha. Zdjęcia do drugiego albumu Isaaka, zatytułowanego po prostu Chris Isaak zostały wykonane przez znanego fotografa mody Bruce'a Webera. Kontrakt Chrisa został odnowiony w roku 1988, kiedy to zaczął wydawać płyty w wytwórni Reprise Records, która podlega Warner Bros.

    Jego najbardziej znaną piosenką jest "Wicked Game". Została ona wydana w roku 1989 na płycie Heart Shaped World, a jej instrumentalna wersja została użyta w roku 1990 w filmie Dzikość serca (Wild at Heart) Davida Lyncha. Lee Chesnut, kierownik stacji radiowej w Atlancie, który był fanem filmów Lyncha, zaczął grać w radiu wersję wokalną utworu. Szybko stała się ona najczęściej graną piosenką na życzenie słuchaczy. Chesnut przyczynił się do rozpowszechnienia utworu po wszystkich stacjach radiowych w kraju - w konsekwencji w lutym 1991 roku znalazła się ona na liście 10 największych hitów w kraju. Teledysk do Wicked Game został wyreżyserowany przez Herba Rittsa i był wielkim hitem MTV i VH1; zdjęcia w klipie są czarno-białe, pokazują Isaaka i duńską modelkę Helenę Christensen obejmujących się na plaży i szepczących sobie do ucha. Inna, mniej popularna wersja teledysku "Wicked Game" jest wyreżyserowana przez Davida Lyncha i zawiera sceny z filmu Dzikość serca.

    W roku 1995 Chris rozstał się z długo grającym z nim gitarzystą Jamesem Wilseyem, a tego roku na tournée towarzyszył mu na gitarze Hershel Yatovitz.

    Piosenka "Baby Did a Bad, Bad Thing" została użyta w filmie Oczy szeroko zamknięte (1999), Stanleya Kubricka, w którym grała m.in. Nicole Kidman i Tom Cruise. Utwór ten pojawił się w roku 1995 na płycie Forever Blue. Teledysk został wyreżyserowany przez Herba Rittsa, zdjęcia do klipu są kolorowe, widać na nich Isaaka z francuską modelką Laetitia Casta w motelowym pokoju. Była to już druga współpraca Rittsa z Chrisem.

    Isaak skomponował również melodię przewodnią dla amerykańskiego nocnego talk-show The Late Late Show with Craig Kilborn. W roku 2001 Isaak prowadził swój własny show, The Chris Isaak Show. Był on nadawany od marca 2001 roku do marca 2004 w USA w telewizji kablowej.

    Utwór "Life Will Go On" pojawił się w filmie Córka prezydenta z roku 2004, w którym grali m.in. Mandy Moore i Matthew Goode.

    Stacja VH1 umieściła go na 68. miejscu w rankingu 100 najprzystojniejszych artystów.

    20 października 2008 r. Isaak wydał nowy album, Live in Australia. Utwory na płycie zostały nagrane podczas trasy koncertowej piosenkarza w 2006 r. w Melbourne. Został nim Mr. Lucky, którego premiera odbyła się w lutym - muzyk współpracował nad nim wraz z Johnem Shanksem.

    Gitary

    Wielu gitarzystów myślało, że główną gitarą elektryczną Isaaka jest Gretsch 6120 lub White Falcon za wzlgędu na przetworniki filtertron i biały kolor, jednak on sam ujawnił w wywiadzie z Acoustic Guitar Central z 2002 roku, że jest to prototyp gitary marki Gibson, który nigdy nie wszedł do masowej produkcji.

    Posiada również akustyczną gitarę Gibson J-200, na której komponuje swoje piosenki.

    Isaak zaczynał swoją karierę grając na gitarze Silvertone 1446, której używał także Scotty Moore.

    Aktorstwo i inne zajęcia

    Chris Isaak pojawia się również w filmach, zwykle grając postacie drugoplanowe. Jednak można wyróżnić kilka filmów, w których grał ważną rolę, m.in. z Keanu Reevesem i Bridget Fondą w filmie Mały Budda (1993), a także rola w filmie Davida Lyncha - Twin Peaks: Ogniu, krocz ze mną w roku 1992. Isaak grał również w takich produkcjach jak: Poślubiona mafii (1988), Milczenie owiec (1991), Szaleństwa młodości (1996) i Apetyt na seks (2004).

    Isaak odmówił przyjęcia roli Jeffreya Beaumonta w filmie Davida Lyncha Blue Velvet (1986) oraz Raya Sinclaira w Dzikiej namiętności (1986) w reżyserii Jonathana Demme.

    Chris prowadził swój własny show - The Chris Isaak Show w latach 2001-2004. Występował wraz z aktualnymi członkami jego zespołu razem z licznie zapraszanymi do studia gośćmi. Zagrał również gościnnie w jednym z odcinków amerykańskiego sitcomu Przyjaciele; oraz w mini-serialu na HBO Z Ziemi na Księżyc.

    Miał zagrać Nicka Castle'a w filmie Mgła, jednak ostatecznie w tę rolę wcielił się Tom Welling.

    Isaak jest również amatorem boksu (założył turniej Golden Gloves) oraz zapalonym surferem. Jest korespondentem dla The Tonight Show with Jay Leno i Extra.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Silvertone (1985)
    • Chris Isaak (1986)
    • Heart Shaped World (1989)
    • San Francisco Days (1993)
    • Forever Blue (1995)
    • Baja Sessions (1996)
    • Speak of the Devil (1998)
    • Always Got Tonight (2002)
    • Christmas (2004)
    • Mr. Lucky (2009)

    Kompilacje

    • Wicked Game (1991)
    • 3 for One (2000)
    • Best of Chris Isaak (2006)

    Albumy live

    • Live in Australia (2008)

    Filmografia

    • 1988: Poślubiona mafii (Married to the Mob)
    • 1991: Milczenie owiec (The Silence of the Lambs)
    • 1991: Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną (Twin Peaks: Fire Walk with Me)
    • 1993: Mały Budda (Little Buddha)
    • 1996: W rytmie serca (Grace of My Heart)
    • 1996: Szaleństwa młodości (That Thing You Do!)
    • 1999: Błędy młodości (Blue Ridge Fall)
    • 2004: Apetyt na seks (A Dirty Shame)
    • 2008: The Informers

    Telewizja

    • 1996: Przyjaciele (Sezon 2, odcinek 12)
    • 1998: Z Ziemi na Księżyc
    • 2003: Nie ma sprawy (Sezon 3, odcinek 20)
    • 2001-2004: The Chris Isaak Show
    • 2004: American Dreams (Sezon 2, odcinek 14)
    • 2006: The Late Late Show with Craig Ferguson (Sezon 2, Odcinek 177)
    • 2007: Great Performances Jerry Lee Lewis: Last Man Standing Live
    • 2009: The Chris Isaak Hour

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform