Melody Gardot

  • Melody Gardot (ur. 2 lutego 1985 w New Jersey) – amerykańska piosenkarka jazzowa, autorka piosenek, pianistka i gitarzystka z Filadelfii. Śpiewa po angielsku i po francusku.

    Wpływ na jej twórczość mieli tacy muzycy jak: Judy Garland, Janis Joplin, Miles Davis, Duke Ellington, George Gershwin, Stan Getz i Caetano Veloso.

    Życiorys

    Wychowywała ją głównie babcia (powojenna emigrantka z Polski).

    W listopadzie 2003 roku jadąc na rowerze została potrącona przez samochód i doznała neurologicznego urazu głowy, rdzenia kręgowego oraz złamania miednicy w dwóch miejscach. Po rocznej hospitalizacji i rehabilitacji zaczęła znowu chodzić, używając laski. W wyniku wypadku doszło u niej także do zmiany wrażliwości na dźwięk i światło. W związku z nadwrażliwością na światło nosi zazwyczaj ciemne okulary. W terapii pomogły jej m.in. muzyka oraz dieta makrobiotyczna.

    W szpitalu nauczyła się grać na gitarze i pisać piosenki. W tym samym czasie nagrała Epkę Some Lessons: The Bedroom Sessions. Dzięki debiutowi została zauważona przez wytwórnię Universal Records, z którą podpisała kontrakt. W 2006 roku Melody nagrała Worrisome Heart, album odniósł dość spory spory sukces. Na kolejny bardziej dojrzały My One and Only Thrill przyszło czekać do 2009 roku, materiał zaprezentowany na płycie powstał podczas trasy koncertowej.

    Artystka zagrała koncert w Polsce 26 września 2009 w radiowym studiu im. Agnieszki Osieckiej dla około 100 osób. Koncert ten był transmitowany w Programie Trzecim Polskiego Radia.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2005: Some Lessons: The Bedroom Sessions
    • 2006: Worrisome Heart (RE: 2008)
    • 2009: My One and Only Thrill
    • 2012: The Absence

    Minialbumy

    • 2009: Live from SoHo (EP)

    Single

    • 2008: "Worrisome Heart"
    • 2008: "Goodnite"
    • 2008: "Quiet Fire"
    • 2009: "Who Will Comfort Me / Over the Rainbow"
    • 2009: "Baby I'm a Fool"
    • 2009: "If the Stars Were Mine / Les étoiles"
    • 2012: "Mira"
    • 2012: "Amalia"

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform