Millennium

Front Line Assembly

  • Front Line Assembly, pisane niekiedy Frontline Assembly, w skrócie FLA – kanadyjska elektroindustrialna formacja muzyczna, której trzon stanowią Bill Leeb i Rhys Fulber.

    Historia

    Grupa została założona w 1986 roku przez Billa Leeba i Michaela Balcha, po tym jak Leeb odszedł z zespołu Skinny Puppy.

    Pierwszy studyjny album "The Initial Command" (poprzedzony przez dwie płyty demo) zespół wydał w 1987 roku. Kolejny, "State of Mind", powstał już przy udziale Rhysa Fulbera. Po wydaniu tej płyty z zespołu odszedł Michael Balch.

    Albumy nagrane przez duo Leeb/Fulber w latach 1989-1992 – "Gashed Senses And Crossfire", "Caustic Grip" i w szczególności "Tactical Neural Implant" zostały gorąco przyjęte przez fanów i sprawiły, że FLA stała się jedną z najpopularniejszych industrialnych grup tamtych czasów. Na kolejnych płytach – "Millennium" (1994) i "Hard Wired" (1995) zespół ewoluował w kierunku metalu industrialnego, by zakończyć ten okres działalności odejściem Fulbera w roku 1997.

    Miejsce Fulbera zajął Chris Petersen. Współpraca Leeba i Petersena zaowocowała następnym zwrotem w konwencji granej przez FLA muzyki – płyty "FLAvour of the Weak" (1997), "Implode" (1999) i "Epitaph" (2001) utrzymane były w stylistyce praktycznie czysto elektronicznej z jedynie marginalnymi wpływami metalu. W roku 2003 do grupy wrócił Fulber, a dwa kolejne albumy – "Civilization" (2004) i "Artificial Soldier" (2006) to powrót do muzyki, jaką FLA grało w latach swojej świetności.

    Dyskografia

    Albumy studyjne i koncertowe

    • 1986 Nerve War
    • 1986 Total Terror
    • 1987 The Initial Command
    • 1988 State of Mind
    • 1988 Convergence
    • 1989 Gashed Senses And Crossfire
    • 1990 Caustic Grip
    • 1992 Tactical Neural Implant
    • 1993 Total Terror Part I
    • 1993 Total Terror Part II
    • 1994 Millennium
    • 1995 Hard Wired
    • 1995 Corroded Disorder
    • 1996 Live Wired
    • 1997 FLAvour of the Weak
    • 1998 Re-wind
    • 1999 Implode
    • 2001 Epitaph
    • 2004 Civilization
    • 2006 Artificial Soldier
    • 2007 Fallout
    • 2010 Improvised Electronic Device
    • 2012 AirMech
    • 2013 Echogenetic
    • 2014 Echoes

    Single

    • 1988 Digital Tension Dementia
    • 1989 No Limit
    • 1990 Iceolate
    • 1990 Provision
    • 1991 Virus
    • 1992 Mindphaser
    • 1992 The Blade
    • 1994 Millennium
    • 1995 Surface Patterns
    • 1995 Circuitry
    • 1996 Plasticity
    • 1997 Columbian necktie
    • 1998 Comatose
    • 1999 Prophecy
    • 1999 Fatalist
    • 2001 Everything Must Perish
    • 2004 Maniacal
    • 2004 Vanished

    EP

    • 1988 Corrosion
    • 1988 Disorder
    • 2007 Fallout

    Teledyski

    • 1988 Bodycount
    • 1990 Iceolate
    • 1990 Virus
    • 1992 Mindphaser
    • 1992 The Blade
    • 1993 Laughing Pain
    • 1994 Millennium
    • 1996 Plasticity
    • 2001 Epitaph

    Projekty poboczne

    • Conjure One
    • Delerium
    • Pro-Tech
    • Synaesthesia
    • Will
    • Intermix
    • Noise Unit
    • Equinox
    • Cyberaktif
    • Mutual Mortuary
    • Fauxliage
    • Decree

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform