Lada

Kabát

  • Kabát – czeski zespół rockowy założony w 1983 r.

    Historia

    Na początku Kabát działał w Teplicach jako lokalny zespół rockowy. W 1991 r. grupa wydała debiutancki album "Má jí motorovou", który spowodował przełom w jego karierze.

    Zespołem zainteresowała się wytwórnia EMI ČR, która wydała jej kolejny album "Děvky ty to znaj". W 2002 r. świętował jubileusz - 10 lat od wydania pierwszego albumu zespołu. Z tego powodu wydał podwójny album "Suma Sumárum", który stał się platynową płytą. Od 2001 r. zespół jeździł na długie tournée po Czechach jak i po Słowacji.

    12 września 2009 r. zespół dał w Pradze koncert ("Po Certech Velkej Koncert"), który miał oficjalnie kończyć ich karierę. Jednak na początku 2010 r. muzycy z zespołu zapowiedzieli kolejny album.

    Udział w Eurowizji

    10 marca 2007 r. zespół Kabát wygrał narodowe preselekcje do Konkursu Eurowizji z piosenką "Malá Dáma" i prawo reprezentowania Czech w Konkursie Piosenki Eurowizji w Finlandii.

    Członkowie zespołu

    • Josef Vojtek - wokal
    • Tomáš Krulich - gitara, chórek
    • Milan Špalek - gitara basowa, wokal, chórek
    • Radek Hurvajs Hurčík - perkusja
    • Ota Váňa - gitara

    Dyskografia

    Albumy

    • "Orgasmus (demo)" (1989)
    • "Má ji motorovou" (1991)
    • "Živě!" (1992)
    • "Děvky ty to znaj" (1993)
    • "Colorado" (1994)
    • "Země plná trpaslíků" (1995)
    • "Čert na koze jel" (1997)
    • "MegaHu" (1999)
    • "Go satane go" (2000)
    • "Suma sumárum" (2001)
    • "Dole v dole" (2003)
    • "Corrida" (2007)
    • "Banditi di Praga" (2010)

    Single

    • S čerty tancoval (1989)
    • Jak ti šlapou Kabáti (1994)
    • Mistři světa (1996)
    • Učitel (1999)
    • Stará Lou (2003)
    • Corrida (2006)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform