Alexisonfire

  • Alexisonfire - kanadyjski zespół posthardcore'owy z St. Catherines w Ontario. Powstali w 2001 roku w konsekwencji rozpadu trzech innych zespołów. Cechami charakterystycznymi ich muzyki są melodyjne i dynamiczne gitarowe riffy oraz trzy różne wokale. Nazwa zespołu wywodzi się od Alexis Fire, amerykańskiej striptizerki i aktorki porno. W wyniku nieporozumień co do strony internetowej, ostatecznie powstała nazwa Alexisonfire.

    Alexisonfire są zdobywcami wielu kanadyjskich nagród muzycznych, m. in. Album roku 2006 dla Crisis.

    Koniec Alexisonfire

    7 sierpnia 2011 roku zespół Alexisonfire zakończył swą działalność. Po tym jak szeregi formacji opuściło dwóch muzyków, Alexisonfire postanowiło zakończyć działalność. Najpierw odeszli gitarzyści Dallas Green oraz Wade MacNeil, a następnie frontman ogłosił rozpad zespołu.

    Skład

    • George Pettit - wokal
    • Dallas Green - gitara,wokal
    • Wade MacNeil - gitara,wokal
    • Chris Steele - bas
    • Jordan Hastings - perkusja

    Dyskografia

    LP

    • 2002 - Alexisonfire
    • 2004 - Watch Out!
    • 2006 - Crisis
    • 2009 - Old Crows/Young Cardinals

    EP

    • 2002 - Math Sheet Demos
    • 2002 - Pink Heart Skull Sampler
    • 2004 - Brown Heart Skull Sampler
    • 2005 - The Switcheroo Series: Alexisonfire vs. Moneen
    • 2010 - Dog's Blood

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform