Tommy Lee

  • Tommy Lee, właśc. Thomas Lee Bass (ur. 3 października 1962 w Atenach) – amerykański perkusista, głównie znany z glam metalowej grupy Mötley Crüe.

    Biografia

    Lee urodził się w Atenach, w Grecji. Jego matka to Miss Grecji z 1957 roku, Vassilikki "Boula" Papadimitrioua. Ojciec Tommy'ego Lee to David Lee Thomas Bass, żołnierz amerykański. W wieku 10 lat uczył się grać na akordeonie, a poza perkusją Lee umie grać też na pianinie. Tommy Lee grał w Mötley Crüe od początku istnienia zespołu (1981) aż do 1999, kiedy to odszedł by rozpocząć karierę solową. Jednak w grudniu 2004 wszyscy oryginalni członkowie Mötley Crüe (w tym Tommy) zebrali się i wyruszyli w trasę koncertową.

    Od 1986 do 1993 był w związku z inną modelką i aktorką – Heather Locklear, która zostawiła go, kiedy ją zdradził z gwiazdą porno – Debi Diamond na planie filmu kręconego przez przyjaciela Tommy'ego – Rona Jeremy'ego. Tommy był również żonaty ze słynną kanadyjską modelką Pamelą Anderson, z którą ma dwójkę dzieci. Jedna z ich prywatnych taśm została skradziona w 1997 i opublikowana w internecie. Później Lee spędził 4 miesiące w więzieniu w wyniku wyroku za pobicie Pameli. Od 2009 roku jest związany z Sofią Toufa. 24 lutego 2014 roku para zaręczyła się.

    W 2004 Tommy Lee napisał swoją biografię zatytułowaną Tommyland.

    Dyskografia

    Mötley Crüe

    • Too Fast for Love (1981)
    • Shout at the Devil (1983)
    • Theatre of Pain (1985)
    • Girls, Girls, Girls (1987)
    • Dr. Feelgood (1989)
    • Decade of Decadence (1991)
    • Mötley Crüe (1994)
    • Quaternary (1994)
    • Generation Swine (1997)
    • Greatest Hits (1998)
    • Supersonic and Demonic Relics (1999)
    • Live - Entertainment Or Death (1999)
    • Millennium Collection (2003)
    • Music To Crash Your Car To Vol. 1 (2003)
    • Music To Crash Your Car To Vol. 2 (2004)
    • Red, White & Crue (2005)
    • Saints of Los Angeles (2008)

    Albumy solowe

    • Methods of Mayhem (1999)
    • Never a Dull Moment (2002)
    • Tommyland: The Ride (2005)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform