Smokey Robinson

  • Smokey Robinson, właśc. William Robinson (ur. 19 lutego 1940 Detroit) – amerykański piosenkarz popowy. Jeden z pionierów gatunków rytm and blues, soul i urban. Jeden z najwybitniejszych artystów, kompozytorów i producentów firmy Motown. Robinson obdarzony bardzo czystym, wysokim tenorem, rozpoczął swą karierę śpiewając w grupie wokalnej Matadores, by wkrótce rozpocząć solową karierę.

    Robinson śpiewał przy akompaniamencie własnej grupy wokalnej The Miracles.

    • Smokey Robinson śpiew (tenor)
    • Claudette Rogers śpiew
    • Bobby Rogers śpiew (tenor)
    • Emmerson "Sonny" Rogers śpiew (tenor)
    • Ronnie White śpiew (baryton)
    • Clarence Dawson śpiew

    W 1987 Smokey Robinson został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame, a w 2002 – odznaczony Narodowym Medalem Sztuki.

    Dyskografia

    • 1961 Hi, We're the Miracles
    • 1962 I'll Try Something New
    • 1962 Cookin' with the Miracles
    • 1962 Shop Around
    • 1963 The Fabulous Miracles
    • 1963 The Miracles on Stage [live]
    • 1963 Christmas with the Miracles
    • 1963 Doin' Mickey's Monkey
    • 1964 I Like It Like That
    • 1965 Going to a Go-Go
    • 1966 Away We a Go-Go
    • 1967 Make It Happen
    • 1968 Special Occasion
    • 1969 Time out for Smokey Robinson & the Miracles
    • 1969 Four in Blue
    • 1969 Live!
    • 1970 What Love Has...Joined Together
    • 1970 Season for Miracles
    • 1970 The Tears of a Clown
    • 1970 A Pocket Full of Miracles
    • 1971 Smokey & the Miracles
    • 1971 From the Beginning
    • 1971 One Dozen Roses
    • 1972 1957-1972 [live]
    • 1972 Flying High Together
    • 1973 Smokey
    • 1974 Pure Smokey
    • 1975 A Quiet Storm
    • 1976 Smokey's Family Robinson
    • 1977 Deep in My Soul
    • 1977 Big Time
    • 1978 Love Breeze
    • 1978 Smokin' Motown
    • 1979 Where There's Smoke...
    • 1980 Warm Thoughts
    • 1981 Being With You
    • 1982 Yes It's You Lady
    • 1983 Touch the Sky
    • 1984 Essar
    • 1986 Smoke Signals
    • 1987 One Heartbeat
    • 1990 Love, Smokey
    • 1991 Double Good Everything
    • 1999 Intimate
    • 1999 Our Very Best Christmas

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform